Проф. Чуков пред Lupa.bg: Атентатът - кръст срещу полумесец

Стрелците в Нова Зеландия не са обикновени убийци, а силно религиозно мотивирани, убеден е арабистът

Коментар
14:51 - 15 Март 2019
6544
Проф. Чуков пред Lupa.bg: Атентатът - кръст срещу полумесец

Проф. Владимир Чуков е арабист, който винаги има какво да каже. Сладкодумен, премерен в приказките и изказа си. Университетскит преподавател и учен в областта на политиката на Близкия изток и исляма взе отношение за атентата в Нова Залендия. Ето какво сподели професорът специално за Lupa.bg:

Ако не се бяха появили интересните изображения пълнителите на оръжието на Брентън Таран и манифестът, а също така и нямаше търсената показност на този австралиец, бихме го оприличили като класически килър. Но става въпрос за един политико-религиозен националист - самият се определя като фашист. Неговият профил се доближава до този на Андерш Брайвик - онзи радикал от Норвегия, който унищожи десетки. Това показва, че в дъното на основата на астралийското общество, не толкова на новозеландското, става дума за сериозно противопоставяне на религиозни неща.

Нова Зеландия е периферна част на Австралия, там е по-тихо и спокойно, курортно място, редки са случаите на масови убийства, но Нова Зеландия е държава, в която законът за притежание на оръжие е много либерален.

Австралийците имат много сериозен контингент - около 60-70 човека в Сирия. Те са много ефективни и заемат високи постове във военната йерархия в Ислямска държава, което предизвиква силната реакция на определени кръгове, които да им се противопоставят.

Този терористичен акт е част от австралийското общество. Както и австралийските джахидисти, които са много ефективни в Сирия и Ирак. Предните години имаше терористични актове именно на австралийска територия. Имаше и отвличания. Явно австралийското общество е готово да излъчи и подобен вид терористи. Този човек е навлязъл толкова сериозно в противопостяването на кръста и полумесеца, че дори се стига до нашата история и нашата територия. Това показва, че радикалните течения в двете религии са без алтернатива.

Задържани са още хора за атентата, което означава, че става въпрос за организирана група. Тези хора не са обикновени убийци, те са силно религиозно и политически мотивирани, което е неприятно, че стигат и до нашата история, връщайки часовника с век и 30-40 години назад. Цитирайки нашата история и руско-турските войни - това е акцентът на сблъсъка между двете религии.

С този атентат се търси публичност, защото публичността плаши хората. Повтарям - той е като профила на Брейдик. Брентън Тарант не е криминално проявен, той е религиозно мотивиран. Затова изнася нещата и манифеста в социалните мрежи, неговите действия са документирани и той се гордее с постъпката си. И за съжаление начинът, по който процедира и Ислямска държава".