Проф. Георги Каприев: Отбелязваме 24 май като панихида

Днес да си умен е порок, а ако случайно си умен и красив, си направо народен враг, заключи философът

Коментар
14:35 - 24 Май 2024
8755
Проф. Георги Каприев: Отбелязваме 24 май като панихида

"Не знам точно какво празнуваме днес. Боя се, че все повече честваме само азбуката и то по един потискащо некрофилски начин. Начинът, по който празникът се чества, самият тон е наистина като за покойник." Тази тъжна равносметка направи в интервю за БНР философът и културолог проф. Георги Каприев. Той оприличи честванията на 24 май на панихида.

Възраждането ни се гради изцяло от дейци на просветата и културата. Провалът настъпва с Учредителното събрание, когато популистите решават да бият консерваторите, обругавайки учените. Обругавайки учените, това става добре звучащо общо мнение за българите, които не понасят никакви йерархии – образователни и културни, поясни преподавателят в Софийския университет.

По думите му "тази възхвала на простия народ преминава оттогава досега", а "заигравката с народната мъдрост продължава" - в днешно време "да си умен е порок, а ако случайно си умен и красив, си направо народен враг".

Съвременните ни политици са еднакви в отношението си към високата култура, смята проф. Георги Каприев. Според него отношението не само на политиците, но и на цялото общество "е такова".

"Ние като нация сме функционално неграмотни. Познават буквите, затова си честват азбуката. Познават буквите, но там се правят думи и изречения, които са им неясни", изказа своите наблюдения преподавателят. Той отчита "стимулирано невежество, което е критерий за публичен успех".

"Качество се гони и постига, когато бъде потърсено и изискано. Когато стимулираш невежеството, бруталността и простащината като основен двигател за публичен успех, кой ще го изиска? Нещата никак не са добри", заяви Георги Каприев.

Има два начина да обичаш народа си – да му обясняваш колко е вечно велик, другият – да му покажеш какъв потенциал би могъл да реализира, коментира проф. Георги Каприев.

В модерната си история България никога не е имала толкова високи култура и наука като сега, но тези хора живеят на своите острови, изрази мнение той.

Изкуственият интелект не може да замени човешкото творчество, човешкото въображение, чувството за хумор. Това е инструмент. Новост е, че техническо средство заменя не физически, а интелектуален труд, посочи философът.