Проф. Ива Христова пред Lupa.bg: Кърлежите се появиха, има вече ухапани

Здраве
21:00 - 13 Април 2021
4173
Проф. Ива Христова пред Lupa.bg: Кърлежите се появиха, има вече ухапани

Има вече случаи на ухапани от кърлежи, обяви пред Lupa.bg зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Точният брой не може да се каже, тъй като не се води статистика, обясни експертът.

„Случите на ухапани не са много. Кърлежите не загиват през зимата и ако има няколко слънчеви дни, те се събуждат. В края на зимата също може да има ухапани“, допълни проф. Христова.

Обикновено през май се увеличават пострадалите от кърлежи. Именно затова някои общини започват да пръскат срещу паразитите още през април. За да се спре разпространението на опасните насекоми, не е достатъчно само да се обработват зелените площи, трябва да се обезпаразитят и бездомните кучета, както и да се третират парковете и каналите срещу гризачи.

От 300 до 500 души у нас се разболяват от лаймска болест заради кърлежите. Протича в няколко фази, като в първата фаза са водещи кожните прояви, в следващите фази може да има ставни проблеми, сърдечни и неврологични проблеми, обръщат внимание медиците. Марсилската треска е второто разпространение у нас заболяване, причинено от ухапване от кърлеж.

Повечето случаи на марсилска треска са регистрирани в областите на Горнотракийската низина и Черноморието, но през последните години случаи има и в Шуменска, Русенска, Великотърновска области, Северозападна България, София и София-област. Заболяването протича с фебрилно-интоксикационен синдром и обриви, като при по-тежките случаи може да засегне много органи и системи. И двете заболявания се лекуват със съответните антибиотици.

Паразитите са преносители и на други инфекциозни заболявания, Ку-треска, Кримска-Конго хеморагична треска (ККХТ), Кърлежов енцефалит, Туларемия и т.н. За щастие обаче те не се срещат често у нас.