Проф. Иван Маразов пред Lupa.bg: Прокуратурата да си оценява антиките на Божков!

Новини
20:10 - 03 Юни 2020
3142
Проф. Иван Маразов пред Lupa.bg: Прокуратурата да си оценява антиките на Божков!

Пред неразрешим казус се изправиха полицията и прокуратурата с иззетите от офиса на Васил Божков антични предмети. Lupa.bg научи, че властите нямат подходящи специалисти, които да направят адекватна оценка на несметните богатства на милиардера - беглец. Свързахме се с най-големия роден експерт в областта - траколога проф. Иван Маразов, който беше куратор на изложбата на Божковите богатсва в НИМ  през 2011-а година.

"Божков не се е допитвал до мен, изобщо не знам каква е цената на предметите. Мисля, че те, като криминалисти, би трябвало да имат експерти, които биха се справили. Просто трябва да се разровят малко и да видят регистрите - кое колко струва", каза пред медията ни професор Маразов. 

На въпрос дали той би помогнал на прокуратурата, ако го потърсят като експерт, проф. Маразов отвърна: "Мисля, че няма да съм им полезен, все пак ако решат да ме питат нещо, нека заповядат тук на село, болен съм, вече не работя, но каквото знам и мога ще се опитам да им бъда полезен."

Професорът е категоричен, че не е общувал с Васил Божков през последните 5 години. Той знаел, че бизнесменът разполагал със скъпа колекция, но нямал никаква представа каква е точната й стойност. Според него в България има експерти, които ще успеят да определят каква е цената на иззетите предмети.

Lupa.bg научи още, че до месец ще стане ясно дали на Васил Божков ще бъде повдигнато ново обвинение. 

Кой е професор Иван Маразов

Иван Русев Маразов е български изкуствовед, културолог, траколог и политик от Българската социалистическа партия. На президентските избори през 1996 г. е кандидат за президент от листата на БСП.

Между 1969 и 1989 е заместник-главен и главен редактор на сп. „Изкуство“. В периода 1990 – 1991 г. е редактор на международното сп. „Orpheus“. След това; от 1985 г. организатор и редактор на семинара „Мит-изкуство-фолклор“ (МИФ), отговорен за уреждането на изложби на тракийското изкуство в Япония (1979, 1994) и в САЩ (1998 – 1999), преподавател в Нов български университет (НБУ), департамент „История на културата“, и ръководител на същия департамент от 1995 до 2006 г.

През 1976 г. защитава дисертация на тема „Изображението на човека в тракийската торевтика през V-IV в. пр.н.е.“ и става доктор по изкуствознание, а през 1987 г. става доктор на науките с втора дисертация – на тема „Мит, ритуал и изкуство у траките: Царска идеология и изкуство в Древна Тракия V-III в. пр.н.е.“. Носител е на наградата на СБХ за критика 1975 г., за изкуствознание – 1985 г. и на наградата на БАН за изкуствознание – 1996 г. Член е на Флорентинската академия „Медичи“ от 1988 г.

Първи носител на годишната награда за принос в изучаването на тракийската култура „Александър Фол“ (2011).

На 24 март 2012 г. е удостоен със званието „Почетен професор на Нов български университет“ за дългогодишната му работа за изработване и утвърждаване на програмите на департамент „Изкуствознание и история на културата“.

Той е министър на културата в правителството на Жан Виденов (1996 – 1997).

През 1996 г. е кандидат за президент от БСП, но губи изборите срещу кандидата на десницата Петър Стоянов.