Проф. Кантарджиев: Няма ваксина за вируса на ленивеца

Оропуш е известен още от 1955 година

Здраве
10:56 - 19 Август 2024
954
Проф. Кантарджиев: Няма ваксина за вируса на ленивеца

Оропуш, по-известен като "вирус на ленивеца", е открит още през 1955 г. За него обаче няма ваксина.

Това обясни по Нова тв в понеделник здравният консултант на Столичната община и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

За първи път в Европа се съобщава за инвалидизиращ вирус, произхождащ от ленивци и разпространяван чрез ухапвания от насекоми, включително мушици и комари. Дванадесет души са заразени от т. нар. вирус на ленивеца в Испания, петима в Италия и двама в Германия, съобщи Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC).

„Той е характерен за Латинска Америка. Всички внесени случаи през последните месеци, са от туристическите дестинации на Куба. Той се предава от насекоми. Най-често това са дребни мухи и комари. Разпространители обаче са и птици и дребни бозайници като ленивеца”, добави професорът.

По думите му този вирус причинява симптоми, подобни на тези на денгата. Има главоболие, гадене, повръщане. 

„Около 7 дни след ухапване от комара има много силна болка в мускулите, обездвижване и висока температура. Понякога има усложнения и в мозъците на пациентите", подчерта Кантарджиев.

Според данни на центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ отпреди два дни между 1 януари и 1 август 2024 г. са регистрирани над 8000 случая на вируса на ленивеца. Страните, които са съобщили за такива случаи, са Бразилия, Боливия, Перу, Колумбия, Куба. В САЩ и в Европа вирусът е бил изолиран в хора, които се връщат от пътувания в Куба и Бразилия.