Проф. Кантарджиев: Риновирус може да е убил 3-годишното дете

Размотаването по болници на момченцето е усложнило състоянието му, призна вирусологът

Новини
19:18 - 15 Ноември 2019
3343
Проф. Кантарджиев: Риновирус може да е убил 3-годишното дете

Риновирус е открит в организма на починалото 3-годишно дете в Националната лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" след изпратени проби от „Пирогов”. 

Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред „Трафикнюз“. Вирусологът обясни, че много рядко подобен щам може да причини толкова тежко състояние, водещо до смърт.

Затова не може да се твърди дали точно това е причина за фаталния край на детето.

„Може да е имало преплитане на червата, сърцето да е засегнато. Трябва да се види дали в белия дроб има някакъв микроб”, предположи професорът.

Случаят се проверява от Изпълнителна агенция „Медицински надзор”.

Проф. Кантарджиев обясни, че риновируси от група С ни атакуват от септември, водят до суха кашлица, която не отминава по 2-3 седмици. Заболяването може да протече и с висока температура.

Обикновено това минава, но има случаи, в които точно риновирусът предизвиква изключително тежки инфекции, които протичат мълниеносно и в отделни случаи може и да са смъртоносни.

Коксаки вирус е доказан у нас за последно през май 2019 г., като за това са нужни специални изследвания. Специфичното за него е, че на 500 деца, при едно може да предизвика възпаление на мозъка.

По думите му размотаването на болното дете по болници също е влошило състоянието му.

В четвъртък родителите с болното 3-годишно момченце са минали през 4 лекарски кабинета.

Първо са били в детската болница „Проф. Иван Митев” заради обрив. Там обаче отказали да го приемат, защото нямало свободни легла. След това родителите отишли в болница „Лозенец”, където детето е било прегледано, но му предписали домашно лечение.

Когато се прибират вкъщи обаче детето се влошило и родителите отново се върнали в детската болница. Там не успели да направят нищо и пак го пратили в „Пирогов”. Спешните медици са положили усилия, но детето е починало.

Днес здравният министър Кирил Ананиев нареди проверка в 3 лечебни заведения - "Пирогов", университетската "Лозенец" и специализираната детска болница "Проф. Иван Митев".