Проф. Момеков: Цензура за антиваксърите, нищо, че е гадно

Общество
09:00 - 04 Март 2021
4910
Проф. Момеков: Цензура за антиваксърите, нищо, че е гадно

Продължават да се множат въпросите около ваксините срещу COVID-19. На фона на призиви населението да се имунизира, все още няма достатъчно данни, за да се каже със сигурност - колко време продължава имунитета срещу инфекцията, не е ясно спира ли се предаването на вируса и прочее неясноти. Това стана ясно от думите на проф. Георги Момеков, шефът на Българското научно дружество по фармация в ефира на Българската национална телевизия. Той обаче бе категоричен - колкото и гадно да звучало, мненията срещу ваксините трябвало да бъдат потиснати.
 
"Дори да сме били скептични в проучванията, това не трябваше да се обявява, а да се обяснява на хората да се ваксинират. Противниковите мнения трябваше да бъдат потиснати, колкото и гадно да звучи. Най-разумния и икономически оправдан начин е това. Има много разходи. Някои от лекарствата са безкрайно скъпи. Когато те ваксинират и не се разболееш, това се спестява", посочи още Момеков и допълни:

"В този живот нищо не е съвсем сигурно, но ваксините бяха тествани при огромни популации и нищо не може да се сравни с тях".

Идеите за една доза при преболедували COVID-19, са по-скоро свързани с недостига на количества. Това не е описано в кратката характеристика на продукта. Доколко една доза ще предпази хората, които вече са прекарали инфекцията, е сложен въпрос, обясни още проф. Момеков.

"Никой не знае дали ще трябва да се ваксинираме всяка година. Никой не знае какви нови варианти ще се появят. Един нежен апел - може и да са евтини екскурзиите до Африка, но е особен момент да се ходи до там. Там изолираха особен вариант, който е проблемен и е над 80% от новозаразените с този южноафрикански вариант. Никой не знае какво се случва в някои страни, защото там разчитат на Исус да ги пази…", допълни още той.

"Имаме сключен договор преди ваксината даже да е одобрена. Като “Нероден Петко”. Около 60% от ваксините ще са предназначени за 14% от световната популация", обясни проф. Момеков.