Проф. Николай Радулов пред Lupa.bg: Полицията има 4 милиона неразкрити престъпления

Общество
18:00 - 08 Декември 2020
5175
Проф. Николай Радулов пред Lupa.bg: Полицията има 4 милиона неразкрити престъпления

За всички е ясно, че издирваният Янек Миланов е мъртъв. Единствената причина, поради която четири месеца го търсят, е неговият брат, който прави всичко възможно да разбере истината за смъртта му. След изборите разследването ще приключи. Това прогнозира пред Lupa.bg бившият главен секретар на МВР и настоящ преподавател в НБУ проф. Николай Радулов по повод поредното безуспешно търсене в язовир Дяково на изчезналия дупничан.

Според него няма да се открият нарушения в работата на дупнишките полицаи, тъй като нищо не са вършили. „Те не работят, това е единственото им нарушение, което важи за цялата държавна администрация“, допълни експертът.

„Гардът на Галеви Васил Капланов- Каплата, с когото Янек е бил в деня на изчезването му, ще го пуснат скоро. Полицията в малките населени места като Дупница е близка с бандитите, които са бивши ченгета. На Галеви вече им изтича присъдата и те ще могат да приберат. Сегашните полицейски началници като се пенсионират нищо чудно да отидат на работа при тях“, предположи проф. Радулов.

„През последните 7-8 години са закрити от прокуратурата около 2 млн. дела с изтекли срокове с неизвестен извършител. Нерегистрираните дела са още толкова на брой. Имаме 4 млн. престъпления за последните 10 години, на които извършителите не само че не са намерени, но не са и търсени. През това време се извършват нови престъпления“, посочи бившият главен секретар.

По думите му има много изчезнали деца, които до ден-днешен не са намерени. „Полицията рядко приема жалби и сигнали за тях, тъй като трябва през няколко месеца да се правят проверки. Бащите и майките на такива деца са си направили портал, чрез който си обменят информация. В предприсъединителните фондове имаше около милиард евро за подпомагане работата на полицията. Не сме усвоили и едно евро, защото се изискват проекти и строга отчетност. Нямаме нито едно сериозно убийство, което да е разкрито на база работа и усилия“, каза още проф. Радулов.