Проф. Николай Радулов пред Lupa.bg: Търсят Янек Миланов като Мирослава от Перник

Общество
19:31 - 11 Септември 2020
74745
Проф. Николай Радулов пред Lupa.bg: Търсят Янек Миланов като Мирослава от Перник

"Четиридесет и един дни се издирва 43-годишния Янек Миланов от Дупница. Шансовете за намирането му са малки. Полицията много закъсня с действията си". Това заяви пред Lupa.bg бившият главен секретар на МВР и настоящ преподавател в НБУ проф. Николай Радулов.  

„Имало е възможност МВР да намери изчезналия Янек Миланов, тъй като брат му Марио веднага е сигназирал в полицията. Уведомил е всички възможни институции. Униформените са отказали да се занимават със случая и са се заели на много по-късен етап“, посочи проф. Радулов.

„Янек изчезна точно като Мирослава от Перник. Сестра й и майка й сигнализираха в полицията и никой не си мръдна пръста да направи нещо. Тогавашният шеф на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ каза, че има данни, че момичето е в Гърция и си пие там кафето. Всичко говореше, че има отвличане за подкуп. Случаят с Янек съвпада с този на Мирослава. Янек работи във Франция, очевидно е заможен, има проблеми с гарда на Галеви Васил Капланов и би трябвало полицията веднага да се досети, че нещата са сериозни. Нещата, които сега се правят, са много безсмислени – арестуват Капланов, пускат го, арестуват го пак и пак го пускат...Това е начин за демонстрация на вършене на работа. Надяват се, че като го вкарат в ареста, той ще се издаде. Не, няма да се издаде“, коментира експертът по сигурността.

„На такъв етап престъплението няма как да бъде разкрито, освен с разработка на информационна мрежа и разработка на осведомители. Днешната полиция зачеркна работата със секретните сътрудници-осведомители. Търсенето на Янек в стърнищата е неправилно. Това е пиар и успокояване на общественото недоволство, което води до големи разходи“, каза още проф. Радулов.

Припомняме, че Янек Миланов бе обявен за общодържавно издирване на 1 август. Предишния ден той се качил в автомобил на бившия гард на братя Галеви Васил Капланов – Каплата и двамата поели в неизвестна посока. Янек имал конфликт с охранителя заради жена му.

Преди да изчезне е получавал заплахи. „Стрeля се с въздушнa пушкa по блока, в който живее. 50-и кaлибър, c кoятo cпoкoйнo мoжe дa ce убиe чoвeк в нeгoвия прoзoрeц. И двe или 3 пoceгaтeлcтвa имa нaд нeгoвия aвтoмoбил", разказва братът на Янек Марио Миланов.

След сигнала в полицията за изчезването на младия мъж Капланов е бил разпитван, но пуснат, твърдят от МВР. Заради дадената гласност на случая местният полицейски шеф бе уволнен, а Каплата арестуван, но не заради изчезването на Янек, а заради притежание на незаконни боеприпаси. След това бе освободен. Няколко дни по-късно пак бе затворен, като причината за това са отправени заплахи на мъж от фейсбукгрупата „Къде е Янек“.