Проф. Радка Аргирова: Няма нов пик на коронавируса, нормално е децата да се събират

Според вирусоложката и най-дребните симптоми у подрастващите може да са COVID-19

Актуални новини
16:00 - 25 Септември 2020
6576
Проф. Радка Аргирова: Няма нов пик на коронавируса, нормално е децата да се събират

Ситуацията не е необичайна, а напълно очаквана. Децата се събират заедно, от толкова време не са се виждали, с удоволствие се виждат и е съвсем нормално да се повиши броят на заразените лица, обясни пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова.

В литературата се обръща огромно внимание на това, че децата са по-скоро преносители на вируса, те боледуват леко и сравнително рядко, припомни проф. Аргирова. Затова и според нея при най-малки симптоми трябва да се помисли и за коронавирус. Вирусологът препоръчва децата в клас да спазват по-голяма хигиена.

Проф. Радка Аргирова е категорична, че няма нов пик на заразата. „Не може да се говори за нов пик. Старите криви от миналите месеци никога не са падали до нулево равнище, за да говорим за нов пик. За нов пик може да се говори за страни, в които дълго време – да кажем месец-два, спомняте си случая с Нова Зеландия, където не е имало нито един заразен или починал и сега изведнъж се появяват един, двама, трима и леко повишаване на броя на новозаразените лица. Това не е втори пик. Това е просто пренасяне на инфекцията и разпространение на инфекцията малко по-интензивно, поради това че има събиране на много лица заедно. В случая говорим за учениците и за училище.“