Професия политик: Ето кои са рекордьорите по участия в парламента

Рамадан Аталай започва 11-и мандат в Народното събрание, Йордан Цонев и Джевдет Чакъров - десети

Политика
09:40 - 14 Октомври 2022
5405
Професия политик: Ето кои са рекордьорите по участия в парламента

Рамадан Аталай, Йордан Цонев и Джевдет Чакъров от ДПС са рекордьори по участия в парламенти, показва справка на БТА в архивите на Народното събрание. 

За Рамадан Аталай 48-ият парламент е 11-ият поред, в който е избран за народен представител. За първи път става депутат в 38-ото Народно събрание и оттогава без прекъсване е в парламента.

Йордан Цонев и Джевдет Чакъров имат зад гърба си девет парламента, а 48-ото Народно събрание ще е десетото, в което участват. С дълъг парламентарен опит е и Лъчезар Иванов от ГЕРБ-СДС, който е избиран в последните девет парламента.  

В новото Народно събрание, което предстои да се събере за първи път на 19 октомври, Рамадан Аталай ще е депутат от Пловдив област, Йордан Цонев - отново от Велико Търново, Джевдет Чакъров – пак от Силистра, а Лъчезар Иванов - от 25-и МИР-София. 

Йордан Цонев от ДПС коментира за БТА, че в 47-ото Народно събрание и в предишни парламенти понякога се е

чувствал като опитен човек, когото слушат, друг път изпитвал неудовлетворение, че другите не възприемат думите му.

Политиката е професия, изключително сложна и трудна, изискваща много знания и работа, смята той. "Само в България си мислим, че политиката трябва да бъде с нови хора. Нови хора - да, но трябва да има опит и приемственост", посочи Цонев. "Ще ви дам пример - когато търсите лекар, не търсите току що завършил, търсите опитен, професор, търсите име в професията.

Но лекарят се грижи само за твоето здраве, а политикът по дефиниция трябва да се грижи за цялата държава, за всички проблеми", коментира той.   

Йордан Цонев за първи път става депутат в 38-ото НС от листата на СДС. През февруари 2001 г. е изключен от СДС заедно с Христо Бисеров. Няколко години по-късно влиза в 40-ото НС като народен представител от ДПС, какъвто е и в момента.

Джевдет Чакъров е за първи път депутат в 39-ото НС и народен представител от ДПС във всички следващи парламенти до настоящия включително. 

Лъчезар Иванов е рекордьор в групата на ГЕРБ-СДС по парламентарен опит. За първи път става депутат в 40-ото НС от листата на НДСВ, а в следващите парламенти влиза като народен представител от ГЕРБ.

Осмо участие в Народно събрание например записват Десислава Атанасова, Александър Ненков и Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, както и лидерът на БСП Корнелия Нинова и колегите ѝ Румен Гечев, Петър Кънев и Драгомир Стойнев.

В 48-ото НС Десислава Атанасова, която отново ще е председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, ще е народен представител от Русе. Корнелия Нинова, която пак ще води групата на "БСП за България", влиза като депутат от 25-и МИР-София. 

Потърсен от БТА за коментар, Румен Гечев остана изненадан от бройката парламенти зад гърба си и уточни, че като години стажът му в Народното събрание е под десет. За първи път е избран за народен представител в 37-ото Народно събрание. След участие в изпълнителната власт отново става депутат през 2013 г. в 42-ото НС, а в 48-ото ще е депутат от Плевен.

Като нещо добро Румен Гечев открои, че с колеги са предложили и са били приети някои ключови неща като например българите, които имат депозити в банките, да могат да ги теглят без наказание и да могат да си прехвърлят кредитите в друга банка при по-добри условия. Доволен е и че са накарали чуждите търговски вериги да плащат до един месец фактурите на български фирми доставчици, които преди това бавели заради пропуски в закона.

Атмосферата в парламента се усложнява, тъй като колкото повече партии участват, толкова е по-напрегнато и по-трудно се формират коалиции, коментира Гечев.

По негови наблюдения българският парламент все по-малко защитава националните интереси, а се взимат решения с много тежки икономически и геополитически последици, които са в услуга на други страни.  

Александър Ненков от ГЕРБ-СДС каза на въпрос на БТА, че не брои колко са парламентите, но в крайна сметка те много бързо се сменят. То това е май по-големият проблем, а не колко са на брой, коментира той. Ненков ще е депутат от 23-и МИР-София и в 48-ото Народно събрание - осмото, в което е избран.

Мартин Димитров е с най-голям парламентарен стаж в групата на "Демократична България". Избиран е в седем парламента. В 48-ото НС той влиза с преференции като народен представител от 24-и МИР-София. В 40-ото НС Димитров е депутат от "Обединени демократични сили", в следващия 41-ви парламент – от „Синята коалиция“, а в 43-ото НС - от „Реформаторския блок“.

С най-много опит в групата на най-новата политическа сила в Народното събрание - "Български възход", е Румен Йончев. Председателят на "Земеделски народен съюз" е избиран за депутат в пет парламента - в 42-ото Народно събрание е депутат от "Коалиция за България", в 43-ото НС  е избран от "България без цензура", а в 45-ото и 46-ото - от "Изправи се! Мутри вън!".

Настимир Ананиев е най-опитният депутат в групата на "Продължаваме Промяната", избиран в три парламента. В 43-ото Народно събрание е народен представител от "Реформаторския блок". В 47-ото НС и 48-ото НС е избран от листата на "Продължаваме Промяната". В новия парламент той влиза отново като депутат от 23-и МИР-София.