Професор Касчиев: Нещо се е случило в АЕЦ „Козлодуй“ , но защо няма изявление?

Атомният физик смята, че са изтекли 3000 кофи с радиоактивна вода в рамките на херметичния обем

Актуални новини
19:00 - 24 Юни 2024
11966
Професор Касчиев: Нещо се е случило в АЕЦ „Козлодуй“, но защо няма изявление?

„Няма официална информация за събитието в АЕЦ „Козлодуй“, хора от централата ми звъннаха и ми казаха някои неща, свързах се с компетентни хора, сам навързах нещата и за мен е тревожна ситуацията“, каза атомният физик проф. Георги Касчиев.

Той обясни, че опасност за околната сред и населението няма, но той самият е разтревожен.

„Изглежда се е случило следното. Шести блок е в ремонт, за да се провери трети парогенератор, който има дефектни тръбички и да се открият и да се затапят, ако има такива. За целта се прави технологична операция, която се е изпълнявала много пъти и при която парогенераторът вече след като е отворен трябва да се снижи нивото на топлоносителите в първи контур. Той представлява една система от скачени съдове и ако трябва да снижите нивото в контура, трябва да падне нивото в най-високия съд. За да стане това в него се подава газ, не въздух, азот. И сега трябва да се намери точния баланс между водата, която източвате от първи контур и азотът, който подавате в най-високия съд. Така че изпускания обем да се компенсира. Тук е допусната някаква много груба грешка, при която, не знам точно какво е станало, но тръгва топлоносител да изтича с доста голяма скорост и дебит първо през няколко разхерметизирани фланци на горния капак на реактора и през отворения трети парогенератор“, обясни атомният физик.

Той посочи, че вероятно става дума за изтекли 3000 кофи с радиоаkтивна вода и че при почистването ще е сложно за хората, които го правят.

„Всичко се е случило в рамките на херметичния обем. Ако е имало хора около отворения парогенератор, е можело да бъдат окъпани с радиоактивна вода. Тези, които я почистват, ще вземат допълнително доза натоварване“, обясни Касчиев.

Той добави, че никой не отрича случилото се, но и няма изявление.

Касчиев коментира и новото американско ядрено гориво.

„Министърът на енергетиката обяви, че е достигнат пълния капацитет на блока, което не е вярно и досега блокът работи на понижена мощност. Предполагам, че така от благоразумна политика - да не се бърза с натоварването на пълна мощна особено докато не се пусне блокът, който е в ремонт. Но все пак ще видим дали ще може да излезе на 100%. Трябва после да се види дали няма да има разхерметизация на касетите, защото натиска на отделните касети е различен. Дали показателите ще падат докрай в крана сметка накрая която се отвори реакторът следващата година, трябва да се види дали няма да има изкривени касети или деформирани“, каза той.