Професор от БАН: Вирусът инфектира и животните, няма връзка с човека

Общество
11:23 - 23 Март 2020
4278
Професор от БАН: Вирусът инфектира и животните, няма връзка с човека

В своята еволюция човекът и микробите са в постоянна борба за съществуване и имат свои механизми, с които да воюват.

Хората са изградили своята имунна (защитна) система. Микроорганизмите – своите фактори на вирулентност и агресивност – обект на интезивни проучвания. Те биха ни дали ключа към една интензивна борба с отделните инфекции, възможност за бърза и надеждна диагностика, както и за създаването на успешни терапевтични средства и ваксини. Проф. Христо Найденски от Института по микробиология "Стефан Ангелов" към БАН, ръководител на Департамента по инфекциозна микробиология разясни пред БНР.

„Предвид високата изменчивост на инфекциозните агенти, неравномерната структура на имунитета сред хора и животни и съответно натиска и ефектите на околната среда. Днес ние сме изправени пред една безпрецедентна криза, какъвто е случаят с коронавирусната инфекция, която протича като пандемия”, каза проф. Найденски и очерта някои аспекти на тази зооноза:

Разбира се, инфекциите от коронавирус съществуват при много диви и домашни животни и птици, но връзката с човека при тях не е доказана."

"От научна гледна точка, лично за мен, една изглежда най-правдоподобна. Това са панголините, наричани още люспеници, животни, подобно на мравояда, които се заразяват от прилепи и в последствие и човека. Доказано е генетично сходство от 99% между дивия и и човешки тип коронавирус.

Човечеството днес няма широк набор от инструменти, с които да се противопостави на тази инфекция. Липсват специфични антивирусни препарати. Най-мощното оръжие, с което човекът разполага днес – антибиотиците – е неефективно срещу вирусите.

Настоящите мерки включват основно карантинни мероприятия, дезинфикция, старателна лична хигиена – те са в основата на противоепидемичните дейности, които здравните власти препоръчват.