Прогноза на Lupa.bg: Кристиан Николов ще лежи около 3 г. за смътта на Милен Цветков

Всички ще са недоволни от крайната присъда на убиеца на журналиста

Общество
17:00 - 19 Април 2023
4260
Прогноза на Lupa.bg: Кристиан Николов ще лежи около 3 г. за смътта на Милен Цветков

Днес се навършват 3 години от смъртта на Милен Цветков, а делото срещу дрогирания шофьор Кристиан Николов върви в насока, че след окончателната присъда всички ще бъдат недоволни. Lupa.bg се допита до юристи, които смятат че джигитът, погубил журналиста най-вероятно ще получи 3 години решетки и изплащане на кръвнина на близките. 

Това решение не би удовлетворило никоя от страните, защото и причинител и пострадали са вложили луди средства за защита дотук. Наркозависимият шофьор не ще зад решетките, а близките на Милен Цветков настояват за по-тежка присъда. 

До този момент всички съдии са категорични, че смъртта на Милен Цветков е причинена без умисъл. Именно това е фактът, който ще облекчи положението на Кристиан Николов.

Наказанието, което се предвижда за причиняване на смърт по непредпазливост, е лишаване от свобода до пет години.

При причиняване на смърт по непредпазливост, макар и да не се касае за тежко престъпление, изключва възможността за прилагане на института за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. Приложението на този институт е недопустимо, когато е причинена смърт. Формата на вина е без значение – може да бъде както умишлена, така и непредпазлива, разкриват пред lupa.bg юристи.

При причиняване на смърт по непредпазливост не е възможно и сключването на споразумение, тъй като законът изрично я изключва. Тук формата на вина също няма значение.

Ако съдът наложи наказание до три години лишаване от свобода, по дела с обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, е възможно да бъде поставена и условна присъда, ако са налице и останалите предпоставки за това, смятат юристите. Едва ли обаче за кончината на Милен Цветков ще се стигне до условна присъда.

В случай обаче че съдът определи наказание в размер на предвидения в закона максимум (до пет години лишаване от свобода), то ще бъде постановено ефективно изтърпяване на наказанието, показа справка на Lupa.bg в законите.

Подсъдимият Кристиан Николов е пипнал коронавирус, но пък за сметка на това желае да бъде на делото във ВКС. Това стана ясно в зала 24 на Съдебната палата, където в 9 часа трябваше да тръгне делото за смъртта на журналиста Милен Цветков. Той загина точно преди три години на 19 април 2020 г. 

Кристиан изпратил сертификата за коронавирус вчера в 17 часа.

Прокурор Божидар Джамбазов от върховната прокуратурата изрази съмнение, защото Кристиан представил само сертификат, но не и документ за карантиниране. 

След няколко минутно заседание делото за катастрофата, при която загина Милен Цветков, беше отложено без да бъде даден ход. То трябва да стартира на третата инстанция на 21 юни.

Съдията пък се пошегува, че се надява, че Кристиан не се е заразил, защото са го пуснали да гласува. Младежът е под домашен арест, затова напуска жилището си само с разрешение на съда.

Преди три години на 19 април, точно на Великден, управляван от Кристиан джип размаза спрялата на червен светофар кола на Милен Цветков. Журналистът почина от нараняванията още на кръстовището до столичния мол "Парадайз". Експертизите доказаха, че Кристиан дори не е опитал да спре на червения светофар. Имаше и данни за употреба на наркотици.

Заради всички тези обстоятелства адвокатът Менко Менков, който защитава семейството на Цветков, претендира, че Кристиан е извършил умишлено убийство и трябва да лежи в затвора 20 години.