Прогноза за лихвените проценти за 2022 г.: как икономическата криза ще повлияе на онлайн кредитите?

Нещо за четене
12:01 - 27 Май 2022 (обновена)
3439
Прогноза за лихвените проценти за 2022 г.: как икономическата криза ще повлияе на онлайн кредитите?

На фона на икономическата криза и растящите цени лихвените проценти на кредитните продукти на банковите и небанковите финансови институции остават ниски и се запазват на нормални нива. В края на 2021 година наблюдавахме рекордно ниски нива за България на лихвените проценти особено при ипотечните кредити. През февруари тази година лихвените проценти на много кредитни продукти са на нивата от януари, тоест повишение в началото на годината не се отбелязва. Нещо повече – през първото тримесечие на 2022 година лихвите по кредитите са продължили да намаляват.

В края на първото тримесечие представителите на европейския регулатор споменаха за възможни лихвени повишения, но дори да има такива, не се очаква лихвите да растат по начина, по който наблюдаваме ежедневно увеличение на цените на стоки и услуги. Финансовите институции като че ли по-скоро залагат на ниски лихви, висока ликвидност и отпускане на много кредитни продукти, подходящи за всяка нужда и отговарящи на новите изисквания на потребителите. Какво точно ще се случи с лихвените проценти предстои да видим, тъй като (макар стабилен) пазарът зависи и от това какво ще се случи в Европа и света с военните действия, пандемиите и икономическата криза.

Не е сигурно обаче дали ниските лихви са добри по време на финансова криза, тъй като според експертите повечето пари в икономиката водят до по-висока инфлация. Повечето пари в икономиката идват от кредитите, които хората теглят, стимулирани от ниските лихви, а това в момента също спомага за покачването на цените.

Как ще повлияе икономическата криза на пазара на бързите кредити?

Ако сте от потребителите, които теглят онлайн кредит от фирма за бързи кредити като Vivus.bg, вероятно се вълнувате как кризата ще повлияе на небанковите финансови институции и как ще се развият нещата в сферата на бързите кредити. С увеличаването на инфлацията и поскъпването на стоките, с фалита на фирми и загубата на работни места, по-вероятно е все повече хора да се нуждаят от кредит онлайн без доказване на доход, отпускан само срещу лична карта, за да задоволят основни свои потребности. Тоест потребителите на онлайн кредити вероятно ще се увеличат.

На този етап не се очаква финансовата криза да причини трусове в сферата на бързите кредити, тъй като те са краткосрочни, отпусканите суми не са високи, а ликвидността е добра. Ако се чудите дали сега е моментът да изтеглите кредит онлайн и да осъществите целите си, или да покриете свои неотложни разходи, то ще ви успокоим – не е рисковано да го направите, действайте смело, ако разходът е за значима цел и ако месечните ви доходи ви позволяват да изплащате вноската си по кредита. Веднъж сключили договор, лихвата по него остава непроменена.

Цените растат, инфлацията също, ако изчаквате да съберете пари за нов електроуред, от който спешно се нуждаете, то може да не съумеете да го направите, тъй като инфлацията ще изяде събраните средства, а растящите цени ще направят уреда по-скъп само след месец. По-доброто решение е да изтеглите кредит от небанкова финансова институция, който да изплащате. Лихвите се задържат на обичайните нива, условията не само не са променяни, но дори са увеличени лимитите в полза на потребителите – тоест сумата, която може да заемете с бърз кредит е по-голяма от преди, за да може да покрие нуждите ви при нарасналите цени.