Прокуратурата обвини трима иманяри, снабдители на Черепа

Сред продаваните ценности са 1500 монети, от които една е златна с висока стойност

Общество
13:19 - 18 Септември 2020
2924
Прокуратурата обвини трима иманяри, снабдители на Черепа

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност трима за участие в организирана престъпна група за незаконно придобиване на културно-исторически ценности. Обвинения са повдигнати и на двама иманяри, които са предлагали находките си на участници в групата. По неофициални информации триото е сред хората, редовно снабдявали Васил Божков - Черепа с предмети на античното изкуство.
 
Петимата обвинени бяха задържани на 16 септември вечерта при специализирана полицейска операция на ГДБОП в Свиленград, Харманли, Пловдив и София.
 
В хода на действията по разследването в жилища, тавански помещения и автомобили са намерени и иззети над 1500 старинни монети, сред които и златна с висока стойност, стотици предмети с белези на културно-исторически ценности. Иззети са също 2 металотърсача, както и 11 300 лв. 


 
Към досъдебното производство на Специализираната прокуратура е присъединено дело на Районната прокуратура в Хасково от 2015 г. срещу един от задържаните. Тогава у него са намерени и иззети 751 старинни монети с различна големина и форма.
 
С постановления на наблюдаващия прокурор тримата обвинени за участие в престъпна група са задържани за срок до 72 часа. 
 
На двамата иманяри са определени парични гаранции.