Прокуратурата опитва да задържи Нико Тупарев

Искането е внесено в Софийския градски съд

Топ
12:55 - 28 Юни 2024
2143
Прокуратурата опитва да задържи Нико Тупарев

Прокуратурата поиска постоянен арест за Нико Тупарев. Искането е внесено в Софийския градски съд. Очаква се насрочване на делото.

Според обвинението задържането му е във връзка с разследване на измами и злоупотреба със средства в особено големи размери. Истината обаче е друга. От година и половина е изнудван да прехвърли бизнеса си. Апетити към продуцентските му компании е проявил неговия дългогодишен съдружник - Александър Тошев, популян като Джони Каскета и Джони Лудия, научи Lupa.bg от запознати със съдебната битка между двамата.

Тошев парадира със стабилните си връзки в политическите и съдебните среди. Джони Каскета бе известен като особено приближен до бившия вътрешен министър и вицепремиер в първото правителство на Бойко Борисов Цветан Цветанов. Фирмите на Александър Тошев години наред бяха ангажирани с провеждането на предизборните кампании на ГЕРБ в цялата страна. 

Според публикации в медиите, Александър Тошев-Джони ръководи конгломерат от фирми, наречена „Кантората“, намираща се на столичната ул. „Янтра“ №12. През „Кантората“ години наред, докато Цветанов е ключов политически играч, са преминавали всичките обществени поръчки на БНР за милиони левове. Тошев се свързва и с огромното си влияние по Южното Черноморие, както и с близките си отношения с бившия кмет на Царево. 

Смята се, че в момента, след оттеглянето на Цветанов от активната политика, Джони Каскета се е преориентирал и се ползва с нови политически и прокурорски протекции. В момента той се опитва рейдърски да превземе компаниите на Нико Тупарев, използвайки като свои партньори държавни институции, играещи ролята на бухалки. Ситуацията наподобява силно аферата "Осемте джуджета", както и схемите, по които години наред се е движил бизнеса на Мартин Нотариуса.

Александър Тошев настоява, че като съдружник на Нико Тупарев е бил окраден от него и претендира, че е ощетен с милиони левове. Според източници на Lupa.bg, той започва да изнудва Тупарев още от пролетта на 2023 г., за да се стигне до днешната ескалация, когато заради частен бизнес спор между двамата се намеси прокуратурата и задържа продуцента на редица рейтингови тв предавания за 72 часа - стъписващо дълъг срок, при положение, че той е публична фигура и няма опасност да се укрие.

Най-озадачаващото е, че Никола Тупарев и Александър Тошев са близки роднини. Те са втори братовчеди и са израснанали заедно.