Прокуратурата протестира оправдаването на Кела

Пламен Дишков излезе невинен за убийството на Димитър Стаматов - Мастара

Новини
13:53 - 02 Юни 2020
2120
Прокуратурата протестира оправдаването на Кела

Окръжната прокуратура в Бургас скочи срещу оправдателната присъда на Пламен Дишков-Кела, обявен за невинен за убийството на месарския бос Димитър Стаматов-Мастара през 2002 г. Държавното обвинение ще внесе протест срещу определението на окръжния съд и отново ще поиска 18 г. затвор за Дишков.

Прокуратурата обаче няма да протестира оправдателната присъда на Тодор Неделчев-Недьо, подсъдим като помагач на поръчителя на мократа поръчка Дишков. От самото начало на последния съдебен процес по делото държавното обвинение пледира за оправдателна присъда на Неделчев, който бе ключов свидетел на държавното обвинение срещу Пламен Дишков.

Самият Дишков каза, че оправдателната присъда е очаквана развръзка за него, но си дава сметка, че го очакват още две съдебни инстанции, тъй като бе логично прокуратурата де не се съгласи с оневиняването на някогашния сикаджийски бос.

Делото в окръжния съд приключи на 1 юни. Както 24 часа писа, съдът отхвърли като недоказани гражданските искове на жената, сина и майката на жертвата в размер на общо 350 000 лв.

През 2007 г. Дишков получи 20-годишна присъда за убийството на Мастара, а Неделчев - 16 г., но ВКС я отмени. Делото срещу Кела се гледаше задочно, тъй като екс сикаджийският бос напуска страната ден след екзекуцията на месарския бос. Години наред Дишков бе в неизвестност и се издирваше от Интерпол. В края на август 2011 г. бе арестуван в гр. Каскайс, Португалия и екстрадиран.

Делото бе възобновено, а през 2016 г. влезе в съда.