Прокурор за прегазените полицаи в Бургас: ДАНС и МВР да издирят всички мигранти от автобуса убиец

Сириецът Омар Аднан умишлено е помел Атанас Градев и Йордан Илиев, смята Димитър Узунов

Топ
12:19 - 25 Юни 2024
2188
Прокурор за прегазените полицаи в Бургас: ДАНС и МВР да издирят всички мигранти от автобуса убиец

Двама свидетели бяха разпитани в първото съдебно заседание по делото за смъртта на бургаските полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев. Обвиняем за тежко умишлено престъпление е сириецът с хуманитарен статут на бежанец Омар Аднан. 

Случаят е от 25 август 2022 г., когато Аднан, като шофьор на автобус превозващ нелегални мигранти, блъсна на кръгово кръстовище в Бургас полицейски автомобил. 

Днес съдебния състав разпита собствениците на автотранспортната къща, продала автобуса един ден преди катастрофата. 

Адвокатът на обвиняемия Омар Аднан – Калин Янев отново заяви, че ще пледира за престъпление извършено по непредпазливост. 

"Клиентът ми не е искал, не е допускал настъпването на смъртта на двамата полицейски служители. Клиентът ми е направил спасителна маневра - завиване на дясно. Ще пледирам, че е действал по непредпазливост. Искал е да предотврати самото пътното-транспортно произшествие", коментира адвокат Янев. 

Прокурорът Димитър Узунов заяви категорично, че събраните доказателства са за умишлено убийство, а случаят е квалифициран като особено тежък:

"Гласни доказателства, тройна автотехническа експертиза, но не мога да влизам в подробности. Ще стане ясно в съдебна фаза, при разпита на вещите лица."

Анета Илиева, майката на убития полицай Йордан Илиев, също заяви, че от катастрофата заснета от видеокамерите, е ясно, че автобусът е блъснал полицейския автомобил умишлено. 

"Видимо е от всички данни, които се дават, че той умишлено ги цели. Вярвам и се надявам, че истината ще излезе наяве."

В съдебната зала собственикът на автотранспортната фирма, продала на сирийските граждани автобуса, с който е извършено престъплението, каза, че той е бил технически изправен.

"Автобусът не е бил за морга. Той може да се движи и има право да се регистрира. Чухме, че автобусът е бил бракуван, той не е бракуван."

Следващото съдебно заседание е насрочено за 1 юли.