Прокурори погнаха строеж на училище

Новини
16:16 - 01 Април 2022
2080
Прокурори погнаха строеж на училище

Икономическа полиция във Варна е извършила проверка по случая с некачествения ремонт на варненското училище "Димчо Дебелянов", извършен с 2.6 млн. лв. европейско финансиране, а всички събрани материали са предадени на прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство за престъпление по служба.

Това каза днес директорът на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи във Варна Атанас Михов.

Реконструкцията на училището бе част проекта "Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна" на

обща стойност близо 8.5 млн. лв.

Негов ръководител беше директорът на дирекция "Образование и младежки дейности" в община Варна и активист на местната организация на ГЕРБ Лилия Христонва.

Обществената поръчка за обновяване на училище "Димчо Дебелянов" бе възложена през 2017 г. на бургаското дружество "Рич 5". След серия дефекти, станали видими още по време на строителните работи, в началото на февруари т.г. и покривът на училището започна да се руши, което наложи затварянето му, а учениците преминаха на обучение онлайн. Администрацията на варненския кмет Иван Портних, която е възложител на обществената поръчка даде указания на директора на училището Калина Нушева да се справи със ситуацията сама, тъй както дружеството, което е извършило ремонта, не можело да бъде открито.

По време на пресконференция днес зам. областният управител на Варненска област Александър Николов обвини общинската администрация, че на практика е абдикирала от решаването на

проблема с тежките дефекти
станали видими след ремонта на училището.