Прокурорите от ВСС пишат на ЕК за натиска на ГДБОП заради "Хемус"

Прокурорската колегия прие декларация, в която се противопоставя на изказванията на представители на МВР

Общество
17:52 - 15 Декември 2021
1700
Прокурорите от ВСС пишат на ЕК за натиска на ГДБОП заради "Хемус"

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие без нито един глас против декларация, в която категорично се противопоставя на изказванията през последните дни на представители на законодателната и изпълнителната власт, както и на МВР, с които, според съдебните кадровици, се нарушават принципите на върховенство на закона и разделението на властите и се накърнява независимостта на магистратите.

С декларацията членовете на колегията изразяват институционална подкрепа както към прокуратурата, така и към всеки прокурор и следовател - обект на неправомерно влияние при вземане на решение въз основа на закона и вътрешното му убеждение.

Преди това, колегията изслуша и прие за сведение докладна записка от прокурори от Софийската градска прокуратура, в която се обяснява случаят с оказан натиск върху тях от служители на ГДБОП по повод разследването срещу Борислав Колев за пране на пари, предвидени за ремонта на АМ "Хемус".

В декларацията се посочва още, че колегията изразява "загриженост и тревога от негативната кампания, безпрецедентните и целенасочени внушения, на които сме свидетели през изминалите месеци и ескалиращи през последните дни".

Според прокурорската колегия представители на законодателната и изпълнителната власт са поставили прокуратурата във фокуса на общественото внимание чрез нарушаване на принципа за върховенство на закона, разделение на властите и накърнявайки независимостта на съдебната власт и магистратите.

"Категорично се противопоставяме на опитите съдебната власт да бъде употребена в преследването на политически цели и да бъде превърната в залог за просперитет, икономическо развитие и положителен имидж на България в ЕС", се казва още в декларацията. В нея се посочва също, че се разпространяват тенденциозни, неаргументирани и манипулативни твърдения, обобщения и изводи за прокуратурата, които всяват смут и създават съмнения за мотивацията, професионализма и безпристрастността на магистратите.

Декларацията ще бъде изпратена до председателя на Народното събрание, президента, министър-председателя, министъра на вътрешните работи, представителството на ЕК в България, посолствата на държавите-членки на ЕС, посолството на САЩ, Венецианската комисия, Европейския главен прокурор и други.