Прокурорите по „Хемус” се разбягаха (ВИДЕО)

Общество
15:47 - 14 Декември 2021
2336
Прокурорите по „Хемус” се разбягаха (ВИДЕО)

Прокурорите, които наблюдават досъдебното производство за източените 53 милиона лева от лот 5 на магистрала „Хемус”, се разбягаха, като си дадоха самоотвод.

Новината дойде преди минути от изявление на Иво Илиев, зам. градски прокурор на София. Причината е „натискът” от МВР, от който се оплакаха държавните обвинители.

"В резултат на безпрецедентния неправомерен натиск спрямо прокурорите да извършан действия извън закона, като не протестират мярката, пуснат обвиняемия Борислав Колев в чужбина и дори се промени в по-леко обвинението му, те са счели, че пряко е повлияно на вътрешното им убеждение", каза Илиев.

"Колегите смятат, че това би довело до допълнителен натиск спрямо тях, което ще им попречи да вземат решения. Депозирали са отводите си пред Апелативна прокуратура, а горестоящите прокурори ще преценят дали има такъв натиск", допълни той и добави, че смята случаят за недопустим.

"Ако апелативната прокуратура приеме мотивите и тяхното искане за самооотвод, делото ще бъде разпределено на случаен принцип в първи отдел, икономически сектор, както и досега", допълни градската прокурорка на София Илиана Кирилова. До произнасянето обвинителите ще продължат работа по делото.

"Процесуално-следствените действия, възложени на МВР ще се извършват в кабинетите на прокурорите. Те осъществяват ръководството и надзора", поясни Кирилова. И посочи, че от държавното обвинение имат интерес да продължат да работят с МВР, както е било през годините.

Вижте повече във видеото: