Прокурорите в Плевен гледат 99 дела за корупция

Крими
17:39 - 05 Април 2023
4865
Прокурорите в Плевен гледат 99 дела за корупция

Прокурорите от Плевенския съдебен район са наблюдавали 99 дела за корупционни престъпления през миналата година. Това се посочва в годишния доклад на Окръжната прокуратура (ОП), представен от окръжния прокурор Владимир Николов.

Той посочи, че новообразувани са 39 дела, като от общия брой производства осем са за подкуп. Осъдени и с влязъл в сила съдебен акт са 16 души.

По обвинение за изпиране на пари през 2022 г. са наблюдавани 13 производства, добави прокурор Николов. Осъдени са осем души като седем са ефективните наказания и едно условно, наложена е и една глоба в размер на 10 000 лв.

Сред акцентите в годишния доклад на ОП-Плевен са и престъпленията, свързани с имущество или средства, предоставени от Европейския съюз. През миналата година са наблюдавани седем досъдебни производства, образувани в предходен отчетен период.

91 са досъдебните производства, наблюдавани от плевенските прокурори през годината, свързани с  престъпления против паричната и кредитни системи – за фалшиви пари и платежни инструменти. От тях 12 са внесени в съда – пет като обвинителни актове и седем споразумения. Наложени са общо десет наказания.

Наблюдаваните дела, свързани със злоупотреби с ДДС, през миналата година са били 61, от които 28 са приключени. През 2020 г. броят на досъдебните производства за данъчни престъпления е бил 42, а през 2021 – 52. "По отношение на тези дела има какво да се желае от съвместното взаимодействие на териториалната дирекция на НАП, полицията и прокуратурата за противодействие на този вид престъпност, която генерира значителни щети за фиска", коментира прокурор Николов.

Както БТА писа, през 2022 г. в съдилищата в Плевенския съдебен район са образувани 1345 дела по внесени прокурорски актове. Осъдителни и санкционни решения са постановени спрямо 1363 души, на които са наложени 1781 влезли в сила наказания. Увеличава се броят на присъдите за ефективно лишаване от свобода.