Прокуртурата ще разследва случая с изтезанията и убийствата на котки в Бургас

Общество
13:00 - 23 Януари 2023
1387
Прокуртурата ще разследва случая с изтезанията и убийствата на котки в Бургас

Бургаската полиция се самосезира по клипове с насилие над котки и задържа за 24 часа 50-годишен мъж. Образувана е преписка за системно нехуманно отношение към гръбначни животни.

„Събраните до момента материали ще бъдат предоставени на прокуратурата в Бургас, като силно се надяваме да имаме вече и ефективно наказания спрямо изключително грозните и жестоки постъпки, на които станахме свидетели благодарение на публикуваните от въпросния бургазлия клипове”, заяви за DarikNews.bg говорителят на ОД на МВР Бургас Цветелина Рандева.

Задържаният мъж е на 50 години. На клипа се чува как, докато измъчва котка той говори: „Какво ще кажеш! Кофти ли е, ма! Много станахте в района, ма!"

Това, което се знае за насилникът е, че гледал гълъби, разказва бургаският журналист Стела Колева, която разработва теми, свързани с насилието на животни.

„Съседката му от долния етажа се грижи за няколко котки, което силно му създава дисконфорт и го дразни. Той не харесвал котките. Не се знае дали котките са нападали гълъбите му, по-скоро просто са го дразнили, но за мен това е човек със силно изразена психопатия, който е тормозен като малък и избива в най-неочаквани стани”, коментира журналистът през DarikNews.bg.

Маргарита Пеева работи в зоозащитна организация и попада на клипа с невижданата жестокост към животни, публикувани от мъжа на неговата страница в социалните мрежи. Тя коментира, че агресията срещу животни през последната година зачестява и това е плашещо.

„Това, което е показано е абсолютен садизъм. Смятам, че нашето общество трябва да има абсолютна нетърпимост и като законодателство, което съществува и е добро, но трябва да бъде прилагано в абсолютно с ефективни наказания.

Ако продължим да допускаме тези садисти да се разхождат между нас и да измъчват живи същества това ще рефлектира върху бъдещето поколение”, казва Маргарита.

Казват, че Бургас е градът на котките. Много от бургазлии се грижат за бездомните животни като пенсионерът Господин Генчев, който отделя от пенсията си, за да храни котките. „Аз храня поне 10-20 котки. Сложил съм и къщички. Не мога да си обясня тази жестокост. Защо срещу котка, какво лошо прави котката?”, споделя пенсионерът

От прокуратурата заявиха, че по случая или ще се образува дело ще се назначи назначи проверка.