Просто Наско отвърна на Донкин: Конкурсите се проведоха по правилата

Общество
12:40 - 13 Април 2022
1545
Просто Наско отвърна на Донкин: Конкурсите се проведоха по правилата

Министерството на културата публикува официална позиция относно проведени конкурси за директори на държавни културни институции.

В нея се посочва, че няма незаконосъобразни действия, които да дадат основание за различно действие, освен уведомяване на участниците за резултата от конкурса.

Официалното съобщение е по повод серия от негативни коментари за начина, по който се провеждат конкурсите и относно поведението на членове в комисиите, както и искането на оставката на министъра на културата Атанас Атанасов от досегашния директор на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин.

Ето пълния текст на позицията на Министерството на културата:

На основание на Закона за закрила и развитие на културата (ЗЗРК) и Наредба № Н-4 от 14.06.2007 г. за провеждане на конкурсите за директори на държавните културни институти са проведени конкурси за директори на културни институти  на предписаното в тези правни норми.

В комисиите за провеждане на конкурсите са включени юристи на Министерство на културата, които обезпечават процеса в самия му ход. Процедурите не се провеждат за първи път и съответно е наличен административен опит и капацитет за тяхното провеждане. В хода на някои от процедурите е имало действия на членове на комисията или процедурни такива, които предизвикват негативно отношение на кандидатите, които не са класирани на 1-во място.

Тези действия не са довели до опорочаване на съответната процедура, а за част от тях са изказани само съмнения, без да почиват на конкретни факти. Независимо от текущото правно обезпечаване по време на процеса на провеждане на конкурсите, министърът на културата е назначил извънпланова проверка от Инспектората по чл. 46 от Закона за администрацията - по повод конкурсната процедура за избор на директор на Народен театър „Иван Вазов“. В доклада от проверката се посочва, че не са установени нарушения на процесуалноправните и материалните норми.

Докладът дава увереност на министъра на културата да изпълни задължението си съгласно чл. 95, ал.2 от Кодекса на труда и чл. 15 от Наредба N Н-4 – тоест, да се съобщи резултатът от конкурса.

В духа на гореизложеното - на етап текущо правно обезпечаване и при осъществения последващ контрол чрез проверката на Инспектората, не са констатирани незаконосъобразни действия, които да дадат основание за различно действие, освен уведомяване на участниците за резултата от конкурса.