Просветният министър подари уникална гравюра на патриарх Даниил

Общество
16:10 - 13 Септември 2024
855
Просветният министър подари уникална гравюра на патриарх Даниил

Учебниците за свободно избираемия предмет религия са безплатни от тази учебна година и вече са доставени в българските училища. Това стана ясно по време на среща между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и Негово Светейшество Даниил, Патриарх Български и Митрополит Софийски.

Двамата обсъдиха предизвикателствата пред съвременното образование и сътрудничеството между образователната система и православната църква. „Вече имаме одобрени учебници, разработени бяха и учебни програми по религия, а в годините се изграждат и все повече учители, които могат да преподават този предмет“, посочи министър Цоков. По думите му сътрудничеството между образователните институции и храмовете се разгръща и по различни програми на МОН. „В ход е и промяна на правилата на ученическите пътувания, като предвиждаме всяко от тях да е свързано с посещение на културни и образователни институции. Това също ще насърчи повече ученици да посещават и опознават религиозните храмове в страната“, посочи министър Цоков.

Негово Светейшество подчерта нуждата от повече грижа за духовното у подрастващите. Той акцентира, че Църквата винаги е играла централна роля в живота на българите, а първите ни просветители са били именно духовници. Затова и тази традиция и силна връзка между образованието и православието следва да се поддържа и развива.  

Министър Цоков подари на Негово Светейшество Даниил кръгъл тас, в центъра на който е разположена художествена репродукция на гравюра на Христос и 12-те Апостола. Предметът е изработен от учениците от Професионална гимназия "Велизар Пеев" в град Своге.

В срещата участваха Мелнишкият епископ Герасим, Бранитският епископ Пахомий и началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска.