Проверка на Lupa.bg: Ченгета, съдени за насилие - винаги невинни

Новини
19:56 - 31 Август 2020
3164
Проверка на Lupa.bg: Ченгета, съдени за насилие - винаги невинни

Все по-често през последните 2 години са образувани дела срещу служители на МВР за насилие, показа проверка на Lupa.bg. Ченгетата обаче се ползват с уважение на съдиите и в 90 процента от случаите са оправдавани от Темида. 

Проверка на медията ни показа, че през последните 10 години почти всяка година е имало известен случай на насилие на мъжаги в униформа над граждани, но съдиите винаги преценявали, че служителите на реда са действали в рамките на закона. Мъжете в тоги в почти всяко определение прочитали, че полицаят е действал като самоотбрана. 

Да бъдеш адвокат на ченге е най-лесното дело, бъзикат се в Съдебната палата.

Като изключим случая с ченгетата, които погубиха Ангел Димитров - Чората и сега търкат наровете след решение на последната инстанция, повечето им колеги отиват в съда само формално, уверени, че делото ще приключи с оправдателна присъда. В този процес те бяха осъдени, защото медиите го следяха изкъсо и се оказа натиск, разсъждават магистрати. 

Преди много години Военно-апелативният съд оправда окончателно бившите полицаи, обвинени за побой над Юрий Ленев, подсъдим по делото за убийството на Андрей Луканов.

Илия Антонов, Стефан Гъров и Илия Пенков бяха обвинени от Ленев, че са му нанесли побой при задържането му.

Според съда те не са действали в нарушение на закона и не са превишили правата си.

Темида оправда и двамата полицаи, подсъдими за побой над близкия до съдия Венета Марковска Георги Георгиев. 

Подсъдими бяха полицаите Борислав Серафимов и Лина Маркова, а случаят се превърна в една от причините Марковска да не стане съдия в Конституционния съд.

Граничен полицай от участъка в Брегово е бил обвинен за причиняване на средна телесна повреда в дискотеката на видинското село Неговановци „Торнадо", показва справка в съдебните регистри. Ченгето се държало в нощния клуб като каубой, разказват присъстващи. 

Полицаят, обвинен в побой над протестиращ срещу кабинета Орешарски, по време на „нощта на белия автобус” през 2013 г., осъди прокуратурата. Софийският градски съд му е определил обезщетение от 30 хиляди лева.

След воденото 3 години дело, полицаят получи оправдателната присъда и заведе дело срещу прокуратурата за преживян стрес и унижение, което печели на първа инстанция.

Пoлицaитe, кoитo ритaхa в глaвaтa eврoдeпутaтa oт AТAКA Димитър Cтoянoв прeз 2008 г., бяхa oпрaвдaни 12 гoдини пo-къcнo oт рaйoнния cъдия Гeoрги Крушaрcки. Впocлeдcтвиe и oт cъcтaв нa Coфийcкия грaдcки cъд.