Проверка на Lupa.bg: В Галиче престъпността кипи и без Ценко Чоков

Новини
17:50 - 26 Ноември 2020
7007
Проверка на Lupa.bg: В Галиче престъпността кипи и без Ценко Чоков

В култовото село Галиче престъпността ври и кипи дори докато бившия кмет Ценко Чоков е в килията си. Проверка на Lupa.bg показа, че престъпленията там не спират и едва ли скандалното име на феодала има общо с тежкото криминално положение там. 

С времето в медиите се изля куп помия по адрес на бившия селски кмет, като той бе обвинен едва ли не за всичко лошо в района. 

Проверка на Lupa.bg в криминалните регистри обаче показа, че положението без Ценко Чоков с битовата престъпност не е никак розово. Дори и без неговото присъствие, в Галиче са регистрирани доста кражби, грабежи, побоища. 

Селото никога няма да забрави смъртта на Андреа и жестокостта, с която беше извършено престъплението. 

Вечерта, преди да отнеме живота й, непълнолетният убиец вечеря с баба си и дядо си в къщата им, която е през улицата. Тръгва си и следва страшното. Нападателят чупи прозорец на приземния етаж, влиза в къщата, нахвърля се върху момичето, което отчаяно се бори и опитва да се обади на свой братовчед. Когато тя вече е полумъртва, той я изнасилва. За да прикрие деянието си, той я умъртвява с ножа, който намерил на масата. Взема парите й и си тръгва с тях.

Хората наоколо научават на сутринта, че Андреа е убита по най-жесток начин. Не подозират кой е отнел живота й. Изплашени и плачещи съседи и близки стоят пред къщата още, преди да дойде криминалистичната лаборатория. Убиецът също е там, но никой дори не подозира това. Той слуша внимателно какво говорят и близките, и полицаите, и репортерите. После отива да си купи разни вещи с кървавите пари на Андреа. Няколко часа по-късно е арестуван. Тогава и дядо му научава, че извергът, който е клел преди малко е неговият внук, а хората още тогава искат за него най-тежката присъда.

От край време престъпленията в Галиче се извършват именно от ромската общност там, показват данните в системата на полицията. В МВР са зададени няколко сигнала за ромски посегателства над населението в селото. 

Много отдавна в района се носи едно правило - ако си непознат и си от друго селище, по-добре не преминавай през Галиче. 

В Галиче има банди, които много ревниво нападат всеки пришелец, който случайно се е озовал в селото. 

Според самия Ценко Чоков, има пропаганда и всяко престъпление се преписва на него и на негови хора.

Думите му донякъде се потвърждават, защото в селото стават доста побоища и криминални прояви, но когато неговият син се забърква в такава, той веднага влиза в полезрението на всички. 

Синът на скандалния кмет на врачанското село Галиче Ценко Чоков – Мартин, е задържан за побой в заведение в Бяла Слатина в далечната 2015 година. 

Новината е тиражирана във всички медии, но никой не казва как точно е станал побоя и как наследникът на скандалния кмет е "изваден от релси" за да започне боя. Оказва се, че двама души го предизвикват и после те си изкарват боя. 

Преди време Мартин Чоков беше хванат да шофира без книжка.

За бандата на Ценко Чоков се заговори през 2016 година. Именно тогава Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу осем лица за участие в организираната престъпна група на кмета на село Галиче.

В рамките на акцията са извършени 45 претърсвания и обиски, разпитани са 20 свидетели, иззети са множество доказателства. За реализацията на службите са използвани специални разузнавателни средства.

Организираната престъпна група се е занимавала със следните незаконни дейности – лихварство, имотни измами, побои и насилие, изнудвания и отвличания спрямо лица, на които са давани суми и след това са изнудвани, твърдят прокурорите. 

Ценко Чоков е обвинен за още пет престъпления, сред които средна телесна повреда и отвличане.

От дома му са иззети 14 хиляди лева, тефтери, в които са отбелязвани сумите, давани на лицата, както и вещества, които реагирали на наркотици.