Птиците умират сами

Стотици мъртви пернати пълнят пътищата на Уелс

Мистика
19:16 - 13 Декември 2019
5577
Птиците умират сами

"Птиците умират сами" не е само заглавие на любовен роман и телевизионен сериал. Това вече е и трагичен факт, който свидетелства за климатичните промени на планетата. Едно от доказателствата е зловещ феномен, на който стават свидетели жители на Уелс - няколкостотин птици изведнъж падат мъртви на пътя.

Очевидци разказват, че около час преди инцидента ято притеснени птици прелитат над района. Не по-малко загадъчен момент в този инцидент е падането на птиците единствено върху пътната настилка, докато наоколо в полето не са открити никакви пернати.

Някои изследователи предполагат, че птиците са падали още живи, но вече в безсъзнание. Вероятно падането върху асфалта е причинило смъртта им, а тези, които са паднали в полето, не са страдали, тъй като тревата смекчава удара, а птиците, връщайки се в съзнание, просто излитат.

Някои смятат, че това е знак за идващия апокалипсис, докато други припомнят подобни случаи на масова смърт на животни. В момента полицията ангажира наблюдатели на птици, за да разследва инцидента.

Хора от цял свят припомнят в интернет за индийската долина Джатинга, където от десетилетия веднъж годишно в края на август от небето падат птици. Местните ги събират и ги изяждат, като смятат това за дар от боговете, за манна небесна.

Долината Джатинга е кухина между планините, в която има малко село. Когато лятото свършва, местните жители организират фестивал, на който хора от съседните села с удоволствие присъстват. На главната улица селяните хвърлят големи купчини дърва и ги подпалват. Настроението на всички присъстващи е най-радостно. Към полунощ стотици птици долитат в долината. Те започват да кръжат над огньовете, след което се издигат високо в небето и оттам се втурват към земята. Птицепадът обикновено трае няколко минути. След това индийците събират птиците, скубят ги и готвят различни празнични ястия от полученото месо. Такъв подарък от небето набожните жители на долината възприемат като награда от висшите сили за това, че селяните се държат праведно.

Учени успяват да хванат няколко птици и ги слагат в клетка, но те отказват да пият и да ядат. Орнитолозите ги връщат в природата след няколко дни, когато птиците се съвземат от нещо като хипнотичен сън. Едно от предположенията е, че самоубийствата на птиците са причинени от локални геофизични аномалии и необичайно състояние на атмосферата. Освен това се излага теорията, че за това са виновни някои космически процеси, които се случват в края на лятото.

Факт е, че птиците летят само от едната страна на долината, въпреки че живеят и от двете. Летят само когато духа южният вятър и само в безлунни нощи. Привличат е само от огньовете на селяните и никога от фенерите и лампите на изследователите. В долината няма престъпления, защото поверието гласи, че ако такова се случи, боговете ще спат да изпращат падащи птици на местните жители.