Пуснаха банкнота с Христо Ковачки

Купюрът бе представен от активисти със светлинна акция пред Народното събрание

Икономика
17:32 - 03 Февруари 2023
4156
Пуснаха банкнота с Христо Ковачки

Природозащитната организация "Грийнпийс" – България емитира специална банкнота с образа на енергийния олигарх Христо Ковачки. Честа му е отредена, защото според екозащитниците той е сред печелившите от блокираните реформи в енергетиката. Купюрът бе представен от активисти със светлинна акция пред Народното събрание, Министерския съвет и Президентството.

Това са трите институции, които с действията си от последните седмици се опитаха да стопират всякакви реформи, които биха довели българската енергетика в XXI век и биха разклатили позициите на системни замърсители с тежка корупционна история, обявиха от организацията.

Организацията припомня, че на 12 януари депутатите задължиха правителството да предоговори с Брюксел плана за възстановяване и устойчивост, заради поетите от предишния кабинет ангажименти са намаляване на въглеродните емисии с 40 процента до 2026 г. спрямо нивата им от 2019 г. Според "Грийнпийс" – България това унищожава амбицията за декарбонизация на страната ни и епровалено възможността за плавен преход отвъд въглищата. Така въглищните централи на Ковачки, които са най-старите и най-замърсяващите, получиха лиценз за замърсяване, допълват екозащитниците.