Путин даде руско гражданство на бивш талант на Барселона

Спорт
17:00 - 25 Февруари 2023
3582
Путин даде руско гражданство на бивш талант на Барселона

Малкъм, бившият нападател на Барселона, в момента играе в Зенит Санкт Петербург и получи руско гражданство от президента Владимир Путин.

Трансфериран в Санкт Петербург още през 2019 г., бившата голяма надежда на бразилците бързо се превърна в един от любимците на руснаците. Той взе гражданство заедно със своя сънародник Клаудиньо, също в Зенит.

Според изданието Sport.es Путин, президентът на страната, се съгласил да им даде специално разрешение да станат руски граждани. По този начин те стават проектонационали на "Сборная", който в момента е изключен от всички състезания на ФИФА и УЕФА поради кървавата инвазия в Украйна.

В момента оценяван на 24 милиона евро, Малкъм беше един от обещаващите футболисти на Барселона преди няколко сезона. На Камп Ноу, където пристигна през 2018 г., от Бордо срещу 41 милиона евро, роденият в Сао Пауло бразилец изигра 24 мача, в които успя да се разпише четири пъти. В автобиографията си има титла в Испания, която спечели с каталунците през сезон 2018-2019.
На всичкото отгоре бразилският нападател получи враждебен прием през 2019 г. в Зенит, където ултрасите демонстрираха своето отношение в този момент агресивен и ироничен транспарант към футболиста, трансфериран за 40 милиона евро от Барселона.
„Не искаме черни играчи. Благодарим на ръководството, че спазва традициите на клуба”, гласеше съобщението на феновете на Зенит. 

Групата "Landscrona", виновна за този расистки епизод, също публикува послание-манифест, обясняващо вярванията на ултрасите: "Ние не сме расисти и отсъствието на чернокожи футболисти е просто важна традиция, която бележи нашата идентичност, нищо повече. Подобно на повечето големи европейски грандове, ние не сме културно свързани с Африка, нито с Южна Америка, Австралия и Океания. Нямаме абсолютно нищо против жителите на тези или други континенти, но в същото време искаме само играчи, които отговарят на духа на Зенит".