Путин и Ердоган откриха авиокосмическо изложение

Двамата държавни глави огледаха най-новия руски изтребител Су-57

Свят
15:21 - 27 Август 2019
1807
Путин и Ердоган откриха авиокосмическо изложение

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган откриха авиокосмическото изложение МАКС-2019, съобщава РИА Новости.
„Радвам се да приветствам участниците и гостите на Международното авиокосмическо изложение. И преди всичко, нашият скъп приятел, президентът на Турската Република Реджеп Таийп Ердоган“, заяви руският лидер.
„Сред иновациите на МАКС тази година, които ще бъдат интересни на специалистите и зрителите, са актуалните и перспективните разработки за безпилотни системи, за малка и делова авиация, както и такива пробивни проекти в сферата на гражданската авиация, като магистралният самолет МС-21 и вертолетите Ми-38 и Ка-62“, отбеляза още Путин.

Двамата държавни глави огледаха най-новия руски изтребител Су-57.

След това към президентите се присъединиха министрите на отбраната на Русия и Турция Сергей Шойгу и Хулуси Акар и всички заедно продължиха обсъждането на видяното.

Междувременно от днес започнаха доставките на частите от втората батарея системи С-400 на авиобазата "Мюртед" в Анкара. Целият процес по предаването на зенитно-ракетния комплекс ще отнеме около месец“, се казва в заявлението на Турското министерство на отбраната. Както по-рано съобщи телевизионният канал NTV, Турция ще приема по два самолета с елементи на С-400 на ден.

Припомняме, че през септември 2017 г. Руската федерация обяви договор с Турция за доставка на С-400 на стойност 2,5 милиарда долара. Анкара ще получи полкови комплект (два дивизиона). Договорът предполага частичен трансфер на производствени технологии на турската страна. Компонентите на първия дивизион С-400 бяха доставени от 12 до 25 юли.