Путин: Оставаме в световната икономика

Новини
21:36 - 26 Май 2022
3995
Путин: Оставаме в световната икономика

Русия възнамерява да запази позициите си в световната икономика, въпреки опитите да бъде изолирана, заяви руският президент Владимир Путин на пленарна сесия на Евразийския икономически форум.

“Разбира се, ние разбираме огромните технологични предимства, във високите технологии предимството в развитите икономики е нещо естествено. Ние няма да се отрязваме от това. Те искат малко да ни удавят, но в съвременния свят това е просто нереалистично, просто невъзможно. Ако не го разделим с някаква стена, тогава никой няма да може да раздели държава като Русия”, заяви Путин по време на видео-конферентното заседание.

Държавният глава на Русия също така обърна внимание, че “кражбата на чужди активи никога не води до добро”.

“Нарушаването на правила, норми в областта на международните финанси, търговията не води до нищо добро и с прости думи ще доведе само до проблеми за тези, които го правят”, каза Владимир Путин.

Коментарът му дойде след публикации, че страните от Европейския съюз са успели да замразят активите на Централната банка на Русия в размер на около 23 милиарда евро (24,5 милиарда долара). От тези замразени активи по-малко от една десета е в Европейския съюз, според данни, получени от Европейската комисия от 27-те държави от ЕС.

23 милиарда евро, замразени в Европейския съюз, са “незначителна цифра в сравнение със 100 милиарда евро, замразени от Съединените щати”, каза ЕК.

По-рано бе съобщено, че ЕС в рамките на санкциите срещу Руската федерация, е замразил активите на руски предприемачи в размер на около 10 милиарда евро. В резултат на това руски бизнесмени загубиха достъп до яхти, недвижими имоти и други активи на стойност малко по-малко от 10 млрд. евро.