Путин покани Ердоган на Парада на победата

Русия се готви да отбележи с размах 75-годишнината от края на Втората световна война

Актуални новини
17:13 - 07 Декември 2019
2158
Путин покани Ердоган на Парада на победата

Русия покани турския президент Реджеп Тайип Ердоган на Парада на победата през 2020 г., съобщава в. “Известия”, позовавайки се на информация от руското посолство в Анкара. Оттам, обаче, подчертаха, че все още не е получено съгласие от турската страна.

Администрацията на турския президент все още не е потвърдила плановете на държавния глава да присъства на юбилейните тържества в Москва. Досега нито един турски президент не е посещавал Москва, за да участва в парада на Червения площад.

Следващата година целият свят ще отбележи с размах 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война. Сред поканените в Русия гости са лидерите на страните Договора за колективна сигурност, повечето държави на европейския континент, американският президент Доналд Тръмп и израелският премиер Бенямин Нетаняху.

В началото на декември намерението за посещение на Русия на 9 май 2020 г. бе потвърдено от ръководителите на 17 държави, включително лидерите на Индия, Франция, Куба, Венецуела, Беларус, Молдова, Сърбия, Чехия и други.

„Поканата, адресирана до президента на Турция, бе изпратена по установения ред. Чакаме решение“, заявявиха от пресслужбата на руското посолство в Анкара.

И въпреки, че президентът на Турция се среща с президента на Русия по-често от другите чуждестранни лидери – през 2018 г. Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган проведоха седем срещи, през 2019 г. – четири – той никога не е посещавал Москва за честването на 9 май.

„През 2020 г. е много вероятно Ердоган да пристигне в Москва на 9 май. Това ще бъде символичен жест и повратна точка за руско-турските отношения“, коментира турският политолог Керим Хас.

Последната среща на руските и турските лидери се състоя на 22 октомври тази година, преговорите продължиха над шест часа.

На 2 декември говорителят на президента Дмитрий Песков заяви, че следващата среща между Путин и Ердоган е насрочена за 8 януари 2020 г., тя ще се проведе в Истанбул – турският лидер, анонсира за този ден старта на газопровода "Турски поток".