Путин: САЩ тласкат към нова надпревара в ядреното въоръжаване

Той настоя, че излизането от Договора за ядрените сили със среден обсег е "сериозна грешка"

Свят
12:38 - 26 Октомври 2020
1349
Путин: САЩ тласкат към нова надпревара в ядреното въоръжаване

Руският президент Владимир Путин настоя, че излизането на САЩ от Договора за ядрените сили със среден обсег е "сериозна грешка", която създава риск от подновяване на надпреварата в ядреното въоръжаване.

"Смятаме оттеглянето на САЩ от Договора за ядрените сили със среден обсег, в резултат на което той престава да действа, за сериозна грешка, която увеличава рисковете от разгръщане на ракетна надпревара, увеличаване на конфронтационния потенциал и плъзгане в неконтролирана ескалация", се казва в цитираното изявление от пресслужбата на Кремъл.

Според руския президент Договорът за ядрените сили със среден обсег, който Вашингтон напусна през 2019 г., е бил ключов елемент от глобалната архитектура на сигурността, а заплахите за него в Европа били "очевидни" заради напрежението между НАТО и Русия.

"Договорът изигра специална роля за поддържането на предсказуемост и сдържаност в свързания с ракетите сектор в цяла Европа", отбеляза Путин.

Кремъл добави, че Русия е "готова" да предприеме необходимите стъпки за намаляване на въздействието, причинено от денонсирането на договора.

"Ние също така призоваваме всички заинтересовани страни да търсят схеми за поддържане на стабилност и предотвратяване на ракетни кризи" в свят без договор за INF "по отношение на Азиатско-Тихоокеанския регион. Ние сме отворени за съвместна работа в тази посока", каза руският президентът каза, докато детайлизира конкретни мерки за намаляване на руско-американското военно напрежение.

По-късно прессекретарят на президента Дмитрий Песков поясни, че инициативата на Путин е съвсем нова и не е била предварително обсъждана с международни партньори.

През февруари 2019 г. Вашингтон обяви, че отправя шестмесечно предизвестие за оттегляне от Договора за INF, споразумението, подписано между Русия и САЩ през 1987 г., което на практика забранява всички балистични наземни батерии с къс среден и среден обсег ракети, крилати ракети и ракети-носители. Една от цитираните причини за решението на САЩ беше предполагаемият провал на Русия "да се върне към пълно и проверено съответствие чрез унищожаване на несъответстващата си ракетна система".

През август същата година САЩ едностранно се оттеглят от INF, заявявайки, че Москва е "единствено отговорна за смъртта на договора".

Кремъл многократно отрече тези твърдения и предложи на САЩ възможността да продължат дискусиите относно изпълнението на договора, но Белият дом отказа.

По-рано руският посланик в САЩ Анатолий Антонов заяви, че е потвърдено от него, че Вашингтон е готов да разположи ракети с среден и малък обсег в Азиатско-Тихоокеанския регион (APAC). Антонов заяви, че този ход предполага, че "обхватът на тези ракети ще достигне Руската федерация, покривайки стратегически цели за тактическо ядрено възпиране", което кара Русия да предприеме "адекватни стъпки" в отговор.