"Артекс" обжалва спирането на "Златен век"

34-етажната сграда в софийския кв. "Лозенец" е най-големият проект на строителната компания

Новини
16:14 - 30 Април 2019
3593
"Артекс" обжалва спирането на "Златен век"

Строителната компания "Артекс" е обжалвала пред съда решението на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да спре изглаждането на сградата "Златен век". За това се разбира от съобщение на ДНСК, която ще препрати жалбата в Софийския административен съд.

34-етажната сграда в софийския кв. "Лозенец" е най-големият проект на строителната компания. До спирането му се стигна след като се разбра, че високопоставени политици са купували от "Артекс" луксозни апартаменти на цени под пазарните, а това поднови съмненията на протестиращите срещу строежа граждани, че депутати от ГЕРБ са прокарали законова поправка, от която "Артекс" са се възползвали.

Инициативен комитет от "Лозенец", в който има и общински съветници, протестира срещу строителството повече от година, но преди скандала с апартаментите, отговорните институции не намираха проблем. Спирането на строителството беше обявено след среща на инициативен комитет от протестиращи с премиера Бойко Борисов на 8 април. От компанията веднага обясниха решението с натиск на улицата и обявиха, че ще обжалват. Писмената жалба е получена от администрацията на 25 април - последния работен ден преди великденските празници.

Съдът ще преценява кой е прав в спора за законността на строителството, след като самите държавни и общински институции изпаднаха в противоречие и смениха мнението си за това дали е строителното разрешително на компанията е валидно, или не.

Досега "Артекс" са построили десетина етажа от сградата. Заповедта за спиране влиза в сила веднага, а по съществото на спора предстои да се произнесат две съдебни инстанции.

Снимка: Агнес Методиева