"Чичовци" в Софийска опера в модерния прочит на Пламен Карталов

Световната премиера на операта на Лазар Николов по повестта на Вазов ще бъде през март, афишът за постановката е "нарисуван" от Борис Димовски

Култура
18:43 - 08 Януари 2022
9192
"Чичовци" в Софийска опера в модерния прочит на Пламен Карталов

Световната премиера на операта-сатира "Чичовци" от Лазар Николов по едноименната повест на Иван Вазов ще бъде в началото на март в Софийска опера и балет, научи Lupa.bg. Спектакълът, под режисурата на акад. Пламен Карталов, се посвещава на 100-годишнината от рождението на композитора. Премиерата е предвидена за 2 март - ден преди Националния празник, а постановки предстоят и на 4, 6 и 22 март.

Предвижда се спектакълът да бъде представен и в Сопот - родното място на Иван Вазов, както и в Бургас, откъдето родом е композиторът Лазар Николов.

В режисьорските си бележки Маестро Пламен Карталов споделя, че в "Чичовци" е налице едно конгениално съвместно авторско присъствие в стила на модернизма, като именно при това европейско течение в изкуствата е присъщо ново художествено изразяване и претворяване на реалността чрез нови начини на творческо мислене.


"Пародията и ироничната характеристика и при двамата се явява като стил на изразяване в литературния и музикалния език на "Чичовци". "Авангарден феномен" можем да наречем и музиката, и текста в контекста на времето, в което са написани", казва режисьорът и директор на Софийска опера.

"Каква може да бъде стилистиката на музикалната драматургия, претворена за оперната сцена? Не е ли светът на героите огледало на безсмислени бръщолевения на абсурдни герои? Те са застинали с разсъждения във времето си, но и прозорливи за бъдещето на събитията, за които очакват други да извървят пътя към тях и да ги извършат. Те не действат, те все преосмислят в хиперболна фантазия битови нелепи случки, забавляват се и се напъват да бъдат куражлии, но са страхливи и криещи се от последици в разправии с властта.

Песимизмът на героите същевременно е забава в удобството на робството, в което живеят необезпокоявани, даже щастливо. Това ги води към убежището на едно безвремие, в което те винаги ще са вечни и съществуващи в перпетуум-мобиле. Бърборене перпетуум-мобиле, разправии и скандали перпетуум-мобиле. Играят игра, която няма свършване", споделя още маестрото за своята режисьорска концепция.

"Пламен Карталов е режисьор, доказал своето богато въображение, оригиналност и дълбочина като творец. Театърът е неговата природа и всичко, поставено от него, ми е въздействало много силно именно със своята театралност и динамика, и статиката на сценичното движение. Постановките му са пълни със смисъл, а смелостта му да отиде против установените щампи, да прочете по нов начин партитурата, да открие нови връзки, нова причинност в изграждането на драматургичната логика винаги са правели работата му интересна", споделя за акад. Пламен Карталов големият диригент и композитор Константин Илиев.

Той е възхитен от постановките на режисьора по опери на Игор Стравински и Любомир Пипков и вдъхновява Пламен Карталов да постави за пръв път на българската сцена операта на Лазар Николов. Музикалната творба е създадена преди 50 години, но досега не е била поставяна.

Пламен Карталов е известен и със своя афинитет към българските композитори и създава впечатляващи със сценичната си интерпретация постановки по произведения на Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Марин Големинов, Иван Спасов.

В плакатите за операта "Чичовци" са преплетени две гениални карикатури на големия художник Борис Димовски, които се вписват в пътя на "Чичовци"-те и на българина към Европа и модерния свят - тема, която вероятно маестро Карталов по креативен начин ще анализира в постановката си. Идеята да бъдат взети именно тези две сатирични рисунки на Борис Димовски е на самия режисьор, който е свързан с топло и дългогодишно приятелство с карикатуриста. 

Приятелството на Пламен Карталов с Радой Ралин и с Борис Димовски в трудни години за двамата сатирици, дава шанс на именития оперен режисьор да предложи на поета да напише текст за "Кантата за кафето" по музика на Бах. За сценограф и за костюмограф Пламен Карталов кани Борис Димовски. И като верен приятел сега маестро Карталов възкресява паметта за талантливия карикатурист, избирайки негови рисунки за афиша на Вазовите "Чичовци". Директорът на Софийска опера е получил съгласието на двете дъщери на Димовски - Валерия и Емилия, които са щастливи, че баща им не е забравен и неговият несломим дух като човек и творец ще присъства в сатиричната опера. Дизайнер на плаката е Александра Гогова.

С "Чичовци" акад. Карталов продължава традицията да отдава почит и да се поклони на легендарни български творци. Това особено силно се почувства и в мюзикъла "Баща ми бояджията", който той постави на сцената на Софийската опера и така вдъхна нов живот на един емблематичен кино мюзикъл от близкото минало.

Пред Lupa.bg Пламен Карталов сподели, че смята за свой дълг и за своя мисия да не губим паметта си за историята и за тези интелектуалци, които вече не са сред нас. И след поклона към автора на "Баща ми бояджията" Васил Цонев, към композитора Петър Ступел, с които режисьорът също бе близък приятел, към създателите на филма, големите актьори Коста Цонев, Невена Коканова и Татяна Лолова, сега директорът на Софийска опера по достоен начин прави своя модерен прочит на "Чичовци" с уважение към Иван Вазов, Лазар Николов и към своя приятел Борис Димовски.

Най-вероятно в режисьорската си версия на "Чичовци" Пламен Карталов ще остане верен на своя неповторим стил да вплита и кино елементи в оперното изкуство. Маестрото е специализирал оперна режисура в Германия и филмова режисура в НАТФИЗ и споделя визията, че операта е свързана с киното, макар Седмото изкуство да е родено след операта. Между тях обаче, особено в днешно време, има силно взаимодействие, което взаимно ги обогатява, дава воля на творческата фантазия и увлича по-силно зрителите във вихъра на емоциите.

Диригенти на операта "Чичовци" са Жорж Димитров и Борис Спасов. Сценограф е Свен Йонке, който работи и по ефектната сценография на "Електра" и "Янините девет братя", чийто режисьор също е Пламен Карталов. Художник на костюмите е Станка Вауда. Диригент на хора е Виолета Димитрова. Корепетитори са Агнес Данкова и Стоян Мартинов. Участват солисти, оркестър и хор на Софийската опера.

В ролята на Хаджи Смион зрителите ще видят Атанас Младенов, на Иванчо Йотата - Костадин Андреев, на Мирончо - Емил Павлов, на Варлаам Копринарката - Николай Павлов, на Иван Селямсъзът - Николай Петров. Рада Тотева и Гергана Русекова ще видим като Варлаамица и Селямсъзката. В останалите роли са солистите на Софийска опера Атанас Йонков, Веселин Михайлов, Венцеслав Анастасов, Бисер Георгиев, Петър Бучков, Красимир Динев, Станислава Момекова, Александрина Стоянова-Андреева, Весела Янева, Димитър Станчев, Николай Войнов, Ангел Антонов, Рейналдо Дроз, Александър Георгиев, Калин Душков, Георги Джанов, Даниел Острецов и Росен Ненчев.