"Демократична България" добавя СДС към името си?    

18:00 - 15 Март 2019
1764
"Демократична България" добавя СДС към името си?  

СДС и „Демократична България” почти сигурно тръгват заедно към евроизборите. Националният съвет на синята партия днес даде мандат на председателя Румен Христов да сключи коалиционно споразумение с организацията, в която влизат ДСБ, „Да, България” на Христо Иванов и Зелените. 

Вчера лидерът на ЕНП Жозеф Дол написа писмо до СДС и призова всички партии от единното семейство –СДС, ДСБ, ДБГ и ГЕРБ да тръгнат съюзени към важния вот. 

Най-старата дясна партия обаче настоява съюзническата формация да добави абревиатурата СДС към името си и да се казва „Демократична България – СДС”.

Сините имат и други условия - да се проведат отворени избори за нареждане на общата листата за евровота. Ако това по някакви причини не се случи, СДС ще настоява за трето място в листата, сподели Румен Христов пред Lupa.bg. Сините ще настояват избраните кандидати от коалицията да поемат твърд ангажимент, че ще изберат групата на ЕНП и ще останат в нея до приключването на мандата си. За нас ЕНП в най-голяма степен олицетворява съхранението на ЕС и защитава интересите на България в него, заявяват от „Раковски” 134.

СДС настоява и за обединяване около обща позиция, че всички коалиционни партньори ще работят за приемането на България в Европейския банков съюз, Еврозоната, Шенген, че ще работят за  повишаване стандарта на живот на българите. Бъдещите коалиционни партньори трябва да действат с общата цел, че ще се противопоставят на идеята за Европа на различни скорости и ще работят против опасните тенденции, налагани от евроскептици, крайно леви, крайно десни и популисти, поставящи  под  заплаха постиженията и ценностите на Обединена Европа.

СДС очакват отговори на поставените към Демократична България въпроси до 22 март 2019 г.