"Денят Д": Макрон призова Тръмп да държи на съюзниците си

Лидерите на САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Канада отбелязаха заедно 75-та годишнина от десанта в Нормандия

Свят
15:58 - 06 Юни 2019
5650
"Денят Д": Макрон призова Тръмп да държи на съюзниците си

На 6 юни 1944 г. съюзническите сили дебаркират на северния френски бряг. Това е "Денят Д", както го наричат на Запад. Командването на десанта заменя труднопроизносимите местни имена на селищата с кратките и ясни Омаха, Юта, Суорд, Джуно и Голд. Това са кодовите имена на “военните” плажове на Нормандия.

Десантът в Нормандия е повратна точка във Втората световна война. Той отваря втори фронт в Европа и така разкъсва силите на германския Вермахт, който се сражава на изток срещу съветската армия. Подготовката за десанта започва още през 1943-та след Техеранската конференция на Голямата Тройка – Сталин, Чърчил и Рузвелт. Операцията се състои от две части.

Началната й фаза е под кодовото название "Нептун" и е от 6 юни до 1 юли 1944 г. Нейната цел е завоюване на голям периметър. То продължава до 25 юли. Следва операция "Кобра" - пробив и настъпление по територията на Франция.

Подготовката на десанта протича в пълна тайна. За тази цел дори временно са прекратени транспортните връзки между Великобритания и Ирландия. Събраните за операцията военнослужещи са поставени в пълна изолация в базите си. Всичко това е съпроводено с мощна дезинформация на противника за времето и мястото на нахлуването в Нормандия. Главна заслуга тук има испанецът Жоан Пужол - британски агент, успял да научи най-важните германски тайни.

Заради рязко влошаване на времето, върховният командващ експедиционните сили на съюзниците генерал Айзенхауер сменя датата на десанта в Нормандия от 5 – ти на 6- ти юни 1944.


Така започва операция “Овърлорд” – най-мащабната десантна операция в историята. В самото ѝ начало участват над 6 хиляди кораба, 160 000 души, 10 танкови дивизии и 11 хиляди самолета. Хитлер смята района за непревземаем и го оставя слабо укрепен.

Под англо-американско командване са войници от САЩ, Великобритания, Канада, Белгия, Норвегия, Полша, Люксембург, Гърция, Чехословакия, Нова Зеландия и Австралия, както и 177 французи. Те трябва да завоюват плацдарми на континента и да отворят път към Берлин, докато руснаците настъпват от изток.

Към полунощ на 6 юни съюзниците са дали 10 500 жертви – убити, ранени, изчезнали или пленени. Най-много са американците – 6 000, като само 2 500 от тях са на плажа Омаха. Битката за Нормандия продължава над два месеца.


Във Франция днес ще се състоят тържества по случай 75-ата годишнина от десанта в Нормандия - символ на единството на съюзниците срещу нацистка Германия, предаде "Франс прес". Очаква се общо 30 хил. души, 500 от които ветерани, да присъстват на церемониите на 6 юни. 16 държавни и правителствени ръководители се събраха в английския град Портсмут, за да отбележат 75-ата годишнина от десанта в Нормандия през Втората световна война.

Доналд Тръмп, който е на официално посещение в Обединеното кралство, се присъедини към кралица Елизабет Втора и лидери като Тереза Мей, Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Джъстин Трюдо. 

Френският президент Еманюел Макрон в речта си по случай годишнината на десанта в присъствието на президента на САЩ Доналд Тръмп призова никога да не престават усилията по поддържане на съюза на свободните народи, предаде Франс прес. "Никога не бива да преставаме да поддържаме съюза на свободните народи", каза Макрон, давайки като примери ООН, НАТО и ЕС, все институции, които Тръмп редовно критикува. Трябва "отново да стигнем до същественото, отново да схванем причините за тази ангажираност", заяви Макрон, който за разлика от Тръмп е привърженик на мултилатерализма.

"Америка е най-велика, когато се бори за свободата на другите, когато е вярна на универсалните ценности, които са защитавали нейните бащи основатели, когато преди близо два века и половина Франция е отишла да подкрепи независимостта й", добави френският президент на церемонията. Макрон благодари на американски ветерани, които награди с ордена на Почетния легион на церемония в американското гробище в нормандското селище Колвил сюр мер.


Президентът Доналд Тръмп заяви, че ветераните, които са участвали в десанта в Нормандия на 6 юни 1944 г., са гордостта на САЩ. "Вие сте едни от най-великите американци, които ще съществуват някога. Вие сте гордостта на нацията. Вие сте славата на нашата Република и ви благодарим от все сърце", заяви Тръмп пред 60 американски ветерани, много от които бяха в инвалидни колички. Тръмп заяви, че приятелите и партньорите на САЩ, съюзът им "е бил изкован в огъня на битките, изпробван в изпитанията на войната и доказан с даровете на мира", предаде ДПА. "Връзката ни е нерушима", добави президентът на САЩ.

Тръмп възхвали участвалите в десанта над 130 000 войници като "граждани на свободни и независими нации, обединени от дълга към сънародниците си и към милиони още неродени хора", предаде Асошиейтед прес. "Преди точно 75 години на тези брегове, на тези скали, 10 000 души проляха кръвта си, а хиляди пожертваха живота си за своите братя, своята страна и оцеляването на свободата", добави Тръмп.