"Еърбъс" разкара 16 свои, обвинени в шпионаж

Германските прокурори започнаха през септември разследване по подозрението за злоупотреба с документи

Свят
12:55 - 02 Декември 2019
1844
"Еърбъс" разкара 16 свои, обвинени в шпионаж

Компанията "Еърбъс" (Airbus) е уволнила 16 свои служителя на фона на течащо вътрешно разследване за предполагаем шпионаж в аерокосмическия гигант, потвърди говорител на компанията.

Според по-ранни съобщения в медиите, служителите са получили секретни документи, свързани със сделки с оръжия за германската армия, включително придобиване на комуникационна система.

Германските прокурори започнаха през септември разследване по подозрението за злоупотреба с документи на най-голямата европейска самолетостроителна и аерокосмическа компания.

"Еърбъс" отбеляза, че провежда вътрешен преглед по делото и "напълно сътрудничи със съответните органи за решаване на въпроса".

Междувременно се заговори, че "Еръбъс" продължава да получава държавни субсидиите в рамките на ЕС.

Очаква се Световната търговска организация (СТО) да обяви, че Европейският съюз не е успял да премахне всички субсидии за компанията Airbus SE, съобщиха медии.

Според доклад на СТО, който трябва да бъде публикуван още днес, производителят на самолети A350 продължава да бъде субсидиран в резултат на по-ранни държавни заеми, посочиха източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Преди време СТО определи като незаконно субсидирането на "Еръбъс" от страна на ЕС, позволявайки на САЩ да въведат наказателни тарифи върху вноса на европейски стоки на стойност 7,5 млрд. долара.