"Галъп" за финал: ГЕРБ е първа с 9% пред ПП

ДПС и Копейкин спорят за третото място, отчитат социалозите в последния ден от кампанията

Политика
12:53 - 30 Септември 2022
1583
"Галъп" за финал: ГЕРБ е първа с 9% пред ПП

Ако изборите бяха в последната десетдневка на септември, ГЕРБ-СДС биха получили 25,8% от потенциалните гласове за партии, коалиции или независими кандидати, "Продължаваме промяната" – 16,6%, а ДПС и "Възраждане" към края на септември спорят за третото място, съответно с 13,2% и 12,8%. Не е изключено те да се окажат в "пакет" и с други участници в класацията – заради колебания в активността и мобилизираността на различните електорати. БСП е с 9,2% от потенциалния вот. "Демократична България" – със 7,8% се посочва в изследването на "Галъп".

Близо над бариерата са "Има такъв народ", с 4,2%, а "Български възход" са на самия ръб с 4% и предвижданията са още по-трудни. Така се потвърждава отбелязаната от "Галъп интернешънъл болкан" още преди няколко седмици формула 6+2: шест сигурни формации и две, за които няма такава сигурност.

Под бариерата изпъкват "Изправи се, България" и ВМРО, съответно с резултати от 1,9% и 1,2%. Не е изключено под бариерата осезаем резултат да отбележат и други формации.

Ниска степен на предвидимост по отношение на изборите в неделя показва моментната снимка  няколко дни преди вота. Известно е, че в следващите дни тепърва ще решат стотици хиляди гласоподаватели.

Очаква се в изборите да участват около и под 2,6 милиона души (около 39% от официалния списък, като почти пренебрежима част от тях се очаква да изберат "Не подкрепям никого"), което е сравнително ниска активност и това допълнително намалява предвидимостта. Предвид ситуацията в страната и по света, възможни са сериозни колебания, затова, разбира се, данните не са директна прогноза за изборен резултат.