"Джазът е любов" в "Топлоцентрала"

Спектакълът импровизация ни превежда през историята на музиката и се случва в пет пространства на столичния арт център

Култура
09:00 - 10 Ноември 2022
2770
"Джазът е любов" в "Топлоцентрала"

Джазът ще превземе Регионалния център за съвременно изкуство „Топлоцентрала“ в София в понеделник вечер на 14 ноември. В музикалния спектакъл импровизация „Джазът е любов!“ ни събират организаторите от „Училище за певци DStars“. Джазът произнася истината, защото ни изразява и ни свързва. Той ни изгражда като личности и ни дава средства да променяме света.

Историята на джаза и благотворното му въздействие върху човека и обществото описва „Джазът е любов!“. Идеята за спектакъла е на вокалния педагог и основател на DStars Даниела Станкова и на Светослав Николов от Jazz FM.

Заглавието на музикалния спектакъл обяснява защо той ни учи на живот с достойнство, подхранва порива към свобода, прави ни непримирими към несправедливостите и ни призовава да правим света по-добър. В идеята за импровизацията е изявата на личността, но и намирането на решение за всяка ситуация. Джазът превръща препятствията в преодолявания, водейки ни в пътя на израстване. Спектакълът подчертава, че всяко наше действие е резултат на избор, в който имаме опора в ценностите на джаза.

Действието се разгръща в пет пространства на РЦСИ „Топлоцентрала“. В първо действие в Зала 2 („Черна кутия“) се връщаме към зората на жанра, когато с песен робите в полята се съхраняват и преминават през изпитанията.

Джазът не отвръща поглед от проблемите, а ни приканва да ги разрешим. Чрез темите за робството, за линчуването и за правата на жените се очертава линията на социален напредък, на който джазът е двигател. Във второ действие в Зала 5 („Сцена бар“) героите рисуват всички цветове на любовта чрез своите взаимоотношения.

В драматургичното си развитие спектакълът обхваща още три пространства на „Топлоцентрала“, превеждайки физически и емоционално публиката в движение нагоре и навътре. На това пътешествие се отправяме с някои от най-популярните джаз стандарти като Summertime, L-O-V-E, Come Fly with Me, Our Love Is Here to Stay, както и с две непреходни български песни – „Когато луната изплува“ и „Замълчи, замълчи“.

„Джазът е любов!“ събира в прекрасен ден от живота на семейство спомени и мечти. С песни от българската и американската традиция той разказва за реализацията на същността на всеки герой от спектакъла, а също и за музикални величия като Били Холидей, Ела Фицджералд, Нат Кинг Коул и Франк Синатра.

В "Джазът е любов" специално участие ще вземат царицата на шлагера Мими Николова, за която композиторът Петър Ступел през 1958 г. пише  песента „Замълчи, замълчи“ към филма „Любимец 13“, както и талантливият актьор, певец и китарист Владимир Михайлов.

В музикалния спектакъл ще се насладим и на изпълненията на прекрасните артисти Гергана Стоянова, Симеон Владов, Ралица Ковачева-Бежан, Марина Драгомирецкая, Петър Петров, Елеонора Лонтова, Зорница Лонтова, Неда Кралева, Теа Николова, Кристина Кръстева, Рада Грозданова и Янко Чалъков. Режисьор на спектакъла е Яна Титова, хореографията е на Петър Герзилов.

„Това ще бъде едно преживяване, както ние го наричаме. Не е точно спектакъл, не е точно мюзикъл, не е концерт, не е театрална постановка. Това е преживяване, в което освен целия творчески екип, всички артисти, ще участва и публиката“, сподели Даниела Станкова.