"К_р за фашизма" на български рекламира английска постановка

Англичани претворяват на сцената живота на Борис III

Култура
07:56 - 28 Март 2020
14912
"К_р за фашизма" на български рекламира английска постановка

“Фашизмът да го духа! К_р за фашизма!” Тези надписи, изписани на български език върху театрален афиш в Лондон, развълнуваха наши сънародници в Обединеното кралство. Още повече че те са поставени като рамка на известен портрет на цар Борис III, чието лице обаче е скрито от надпис “Всяка жаба да си знае гьола” и голям мустак от български трикольор.

Този провокативен афиш въобще не е насочен към българска аудитория. С него е рекламирана постановка на английската театрална трупа Out Of The Forest (“От гората”, "Отникъде"), която има славата, че представя сюжети по нестандартен начин. В случая тя се е вдъхновила от историята на Борис III и по-специално на противопоставянето му на Хитлер по еврейския въпрос.

Пиесата “Краткият живот и мистериозната смърт на Борис III, цар на България: част Първа” е написана от Джоузеф Калън и Саша Уилсън, чийто дядо е българин. Той емигрира в САЩ още по време на Втората световна война. Самата Саша казва, че се консултирала със свои български роднини и приятели при създаването на провокативните надписи за афиша, както и при избора на някои български песни, използвани в постановката. Освен привличане на вниманието целта била да се разкрие по-максимално автентичен начин една позабравена поне от англичаните история.

Постановката е била играна 5 пъти по време на фестивала VAULT в британската столица в началото на март, като се съобщава, че сред зрителите е бил синът на Симеон Сакскобургготски - Кирил.