"Медиана": При избори днес - ГЕРБ печели с 23,3%, ПП-ДБ - втори с 18%

Политика
11:05 - 29 Юли 2023
3575
"Медиана": При избори днес - ГЕРБ печели с 23,3%, ПП-ДБ - втори с 18%

Страната навлиза в нов тип политическа криза, сочат данните от представително проучване на „Медиана“, съобщиха от социологическата агенция. Предишната криза беше продукт на конфронтацията между партиите и невъзможността им да постигнат минимален консенсус и да съставят правителство. В крайна сметка партиите постигнаха някакъв консенсус, който обаче влиза в остро противоречие с волята и очакванията на мнозинството от избирателите, които заявяват – „Това не е наше правителство!“, посочват от агенцията.

В същото време отговорите на въпроса „За кого бихте гласували, ако изборите са днес“, показват, че в парламента биха влезли същите партии, които и сега са в Народното събрание и в същата конфигурация. За ГЕРБ -СДС биха гласували 23,3%, за „Продължаваме промяната- Демократична България“ – 18%, за „Възраждане“ 15,4%, за ДПС 12,9%, за БСП – 9%, за „Има такъв народ“ -5,4%.

Изследването е проведено в периода – 18 - 24 юли 2023 г. с 976 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция „Медиана“ и е реализирано със собствени средства.

Президентът се ползва с най-високо доверие сред участниците в проучването, а сред политическите лидери с най-висока подкрепа са Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Костадин Костадинов.

На въпрос „ За кои от тези политици бихте казали, че са наистина добри политици“ Румен Радев са посочили 53-ма респонденти, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов -29, лидера на БСП Корнелия Нинова – 23 -ма, лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов – 23-ма. Лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов са посочили 18 респонденти, лидера на ДПС Мустафа Карадайъ 17. По 17 гласа подкрепа са получили също премиерът Николай Денков и министърът на финансите Асен Василев. 47% от участниците в проучването са заявили, че правителството на Николай Денков ги разочарова, 20% са на противоположното мнение и посочват, че кабинетът им вдъхва надежда. 33% са заявили, че не могат да преценят.

Проучването изследва и нагласите за въвеждането на еврото, агресията на Русия в Украйна и опасността от световна война.

Повишената тревожност по отношение на опасността от глобална, световна война, отчитат резултатите от изследването. Само за три месеца хората, които смятат, че има сериозна опасност от световна война (в която и България ще бъде въвлечена) се е увеличил с 16 % и вече това са близо половината от пълнолетното население - 47%.