"Последно поколение" - Австрия се разпуска

Групата за екологична съпротива прекратява протестите, тъй като не виждат вече никакви изгледи за успех

Новини
14:01 - 06 Август 2024
1672
"Последно поколение" - Австрия се разпуска

Групата Last Generation - Austria обяви края на протестите и разпускането си.

Групата за екологична съпротива "Последно поколение" - Австрия обяви в съобщение до медиите, че прекратява протестите, тъй като не виждат вече никакви изгледи за успех.

"От днес прекратяваме нашите протести и съществуването на групата Last Generation Austria. Останалите налични средства ще използваме за покриване на разходите по съдебните дела, които са повдигнати срещу движението. Каналите ни за дарения ще останат отворени, тъй като все още имаме неплатени високи по глоби и високи съдебни разходи", се казва в съобщение, цитирано от Der Standard.

В прессъобщението се казва още: "Политизирахме повече хора от всякога и посяхме семената за мирно въстание".

Хората ще продължат да се организират и да "се бунтуват срещу разрушителната система",

която обаче оставя, пак според изявлението, "Австрия да тъне в невежество".

Говорителка Марина Хаген-Канафал, кампанията ще бъде прекратена под името "Последното поколение". Тя обещава "нови проекти за съпротива", но не разкрива планове или детайли. "В момента се формират нови кампании", казва Хаген-Канафал, обяснявайки, че прекратяването на действията има смисъл, тъй като откриват един нов път.

Една от последните акции на движението бе на летището във Франкфурт, като екоактивистите успяха дори да блокират за известно време въздушния трафик на едно от най-големите летища в Европа.

Протестите на "Последно поколение" включваха заливане на картини със супа или фасадите на държавни учреждения или на културно-исторически паметници с боя, както и

самозалепване на активисти за публични сгради или за уличната настилка.

Това бяха по-екстремните начини за изява на групата, без да се отчитат традиционните форми на протест, включително прекъсване на театрални постановки, концерти, състезания и други.

Италия се видя принудена дори да гласува закон, въвеждащ по-строги наказания за онези, които повреждат паметници и културни обекти.