"Правосъдие за всеки" къса с ПП-ДБ

Гражданската инициатива остро критикува намерението да се дадат 10 поредни години мандатност на главния прокурор

Политика
13:48 - 01 Август 2023
2746
"Правосъдие за всеки" къса с ПП-ДБ

"Правосъдие за всеки" прекратява споразумението си с ПП-ДБ заради отстъпление от ангажиментите за промяна в Конституцията, обявиха от организацията. 

Председателят на гражданската инициатива Владислав Величков остро критикува внесения общ проект на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Според него на практика правомощията на главния прокурор се увеличават, а вместо да се намали мандатът му от 7 години, сега се дава възможност за два поредни мандата за общо 10 години:

"Ще се противопоставим на всички, които се опитат да подменят съдебната реформа с имитация за запазване на статуквото. Не ни интересува дали това са Пеевски, Десислава Атанасова, Христо Иванов или Кирил Петков. Ние категорично ще се противопоставим, защото 8 години водим борба не за да получим втори исторически компромис или поредна имитация". 

"Може да предложим, че те са писани от ГЕРБ и ДПС, най вероятно от Десислава Атанасова, защото за текста, че той трябва да ръководи прокурорския съвет, директно ни беше казано, че е писан от Десислава Атанасова. Имаме чувството, че четем проекта на ДПС, а не на ПП-ДБ", казва Величков на брифинг в БТА. 

По думите му в "Правосъдие за всеки" разбират, че са нужни поне 160 гласа за конституционната промяна, но не бива да се правят "недопустими компромиси отвъд границата за смисъла на тези промени".

"Ако останат тези текстове, по-добре да не се прави нищо, защото отваряйки конституцията сега, ще я затворят за следващите 10 години. И ще стане така, че нещо се е променило, за да си остане пак същото", смята той, цитиран от "Дневник". 

Заради това, а и заради факта, че от "Продължаваме промяната - Демократична България" не са съгласували промените в законопроекта с организацията, от "Правосъдие за всеки" заявиха, че от тук нататък считат, че повече нямат споразумение с коалицията.

"Ние вече не сме партньори на нито една политическа партия. От тук нататък представляваме себе си и гражданите и ще играем ролята на коректив и ще се противопоставим на всички, които се опитат да подменят съдебната реформа с имитация на запазване на статуквото", заяви Величков.

Адвокат Емил Георгиев очерта и други разлики с първоначалния вариант на проект на "Продължаваме Промяната - Демократична България" и внесения такъв, които "Правосъдие за всеки" не одобрява. Това са:

отпадането на чл. 120, който дава възможност за обжалване на административните актове
изключването на министъра на правосъдието от съвета на прокурорите
въвеждането на възможност за втори мандат за ръководителите на върховните съдилища и прокуратурата.

От гражданската инициатива декларираха готовност да се включат в общественото обсъждане на текстовете като заявиха, че дори ще организират конференция по темата, на която ще поканят лидерите на формациите, подписали се под проекта. Обявиха и готовност за протести преди второто четене на текстовете, ако текстовете останат такива, каквито са в момента.