"Промяната" била спокойна за коалицията заради труса "Белене"

Нямало напрежение, предстояли разговори за Втора атомна, увериха от мнозинството

Икономика
12:37 - 16 Февруари 2022
1835
"Промяната" била спокойна за коалицията заради труса "Белене"

Депутатът Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната" коментира в кулоарите на парламента, че са готови на разговори с коалиционните партньори по темата строеж на нова атомна централа.

"Ние считаме, че България трябва да има атомни електроцентрали в бъдеще такива проекти. Това, което заложихме в коалиционното споразумение, е да се разгледат всички възможности. И предвид промяната на таксономията, която ще включва и ядрени мощности, и природен газ като нисковъглеродни източници на енергия, смятаме, че ще продължим в тази посока".

По-рано днес от БСП поискаха яснота по темата за строежа на нови енергийни мощности и припомниха, че в коалиционното споразумение не е изключен строеж на нова АЕЦ. 

В Народното събрание ДПС поиска изслушване на вицепремиера Асен Василев и пълна информация за проектите в сектор "Енергетика", а Рамадан Аталай язвително коментира, че премиерът Кирил Петков изобщо не разбира какво е ядрена енергетика. 

От "Демократична България" са за нов анализ за това какви ядрени мощности са нужни на страната. Депутатът Христо Иванов заяви, че не вижда напрежение в коалицията и нарече спекулациите по темата с Втора атомна "буря в чаша вода".