"Репортери без граници": Тъжна кремълска комедия с Христо Грозев

Организацията обяви руското издирване на журналиста като "лов на вещици"

Общество
14:25 - 03 Януари 2023
2677
"Репортери без граници": Тъжна кремълска комедия с Христо Грозев

"Репортери без граници" смятат, че издирването на журналиста Христо Грозев от "Белингкат" от официалните власти в Русия цели той да бъде предупреден, а безразборните обвинения на неуточнено правно основание са гротескни.

Това се разбира от изявление на главния секретар на организация Кристоф Делоар, поместено на сайта на "Репортери без граници", където е публикуван и коментар на Грозев.

"Заплашването на малцината журналисти, които все още успяват да разследват ужасяващата реалност на руската власт, трябва да спре възможно най-скоро. Тези безразборни обвинения на неуточнено правно основание са гротескни. Днес те достигат своя връх в тъжната комедия, разигравана от руските власти. Тези обяви за издирване, като в лош уестърн, са истински призиви за лов на вещици. Това е подло!", казва Кристоф Делоар.

Грозев, който не се намира в България, обяви, че с него са се свързали представители на чуждестранни посолства, но не и българските власти. В обратна посока е твърдението на президентството, според които те са в контакт с Грозев от преди официалното обявяване на издирването му.