"Тръмпти Дъмпти": Републиканците отсвириха Доналд, изгрява Рон Десантис

Мнозина са разочаровани от резултата от междинните избори на 8 ноември, за които се очакваше да бъдат "червено цунами"

Коментар
15:27 - 11 Ноември 2022
6376
"Тръмпти Дъмпти": Републиканците отсвириха Доналд, изгрява Рон Десантис

"Тръмпти Дъмпти" прилича повече на политическа епитафия, отколкото на вестникарско заглавие. Но когато консервативното издание "Ню Йорк пост" го помести на първата си страница, това не е просто, за да се продава вестникът, това означава край на политическа кариера, посочва британският тв канал Скай нюз.

Редица медии обръщат специално внимание на факта, че дясноориентираният таблоид "Ню Йорк пост", който е собственост на медийната империя на Рупърт Мърдок, осмя бившия президент Доналд Тръмп на корицата на печатното си издание в четвъртък, след като посочи губернаторът Рон Десантис като новопявяващия се лидер на Републиканската партия.

Вестникът изобрази Тръмп като смешния герой от детско стихче Хъмпти Дъмпти. Той е нарисуван във формата на яйце, което едва се крепи на ръба на стена, а отдолу има надпис "TRUMPTY DUMPTY".

Тази позиция на "Ню йорк пост" е завой на 180 градуса от силната подкрепа, която изданието даде за преизбиране на Тръмп през 2020 г., когато той загуби. Вестникът не го подкрепи, когато се кандидатира за първи път през 2016 г. и спечели изборите за президент.

Мнозина републиканци за разочаровани от резултата от междинните избори на 8 ноември, за които се очакваше да бъдат "червено цунами" или "червена вълна", но всъщност показаха леки червени "вълнички" на някои места. Оценката е, че липсата на ярък успех се дължи на силното влияние на Тръмп върху Републиканската партия.

"Дон (който не можа да построи стената) падна силно – могат ли всички хора в Републиканската партия да се съберат отново ?" е перифраза на стихчето "Хъмпти Дъмпти седеше на стената".

"Ню Йорк пост" не е единствен. Всички медии от групата на Мърдок излизат с резки оценки за Тръмп и влиянието му върху изхода от междинните избори през 2022 г.
Авторитетният в. "Уолстрийт Стрийт Джърнал" публикува редакционен коментар под заглавие "Тръмп е най-големият лузър на Републиканската партия".

"Тръмп имаше политически успехи като президент, включително намаляването на данъците и дерегулацията, но той води републиканците от едно политическо фиаско към следващо", пише изданието.

В редакционния коментар се говори за "перфектна поредица изборни поражения" и се допуска:

"Може би на републиканците вече им е омръзнало да губят".

Това е рязка критика от влиятелен глас в републиканските среди и отразява мнението на десницата, което буквално за една нощ стана проблематично за Тръмп. Фокс нюз, които досега бяха са лоялни, вече сменят тона. Коментарите и мненията са открито критични към Тръмп.

Когато Голямата Медия преразглежда въпроса къде стои властта, същото правят и Големите Пари. Това е игра на числа за безстрастните донори на Републиканската партия, отбелязва Скай нюз.

Коя е новата звезда?

Губернаторът на Флорида Рон Десантис, който на тези избори бе преизбран на поста с огромно и нараснало мнозинство, отдавна обмисля да се кандидатира за лидерството в Републиканската партия.

В заглавието на "Ню йорк пост", което осмива Тръмп, Десантис е наречен "Бъдещето" (на английски се получава игра на думи с фамилията на губернотора DeSantis и думата "DeFuture").

Това са още ранните дни, но има признаци, че гравитацията се отмества от Тръмп – и не само в медиите.

Републиканските политици и свързаните с тях играчи, които бяха доволни от бившия президент, сега вече открито обсъждат колко токсичен е неговият политически бранд.
"Голямото съобщение", което Тръмп обеща да направи, все още е планирано за идния вторник и световните медии ще пристигнат в курорта Мар-а-Лаго във Флорида, където Тръмп се очаква да съобщи, че ще се кандидатира отново за президент на изборите след две години.

Все по-сериозен става въпросът дали ще обяви точно това.

"Скай Нюз", препечатано от "Медиапул"