"Унипер” прекрати договора за доставки на газ

Икономика
18:52 - 13 Юни 2024
2795
"Унипер” прекрати договора за доставки на газ

Германската комунална компания „Унипер” обяви, че окончателно прекратява дългосрочния договор с „Газпром” за доставки на газ, който така и не се изпълнява през последните две години.

„Унипер” изтъкна, че това решение е станало възможно след отсъждането на арбитражния съд от 7 юни, според което компанията получава компенсации от над 13 млрд. евро заради щети, причинени от недоставения от „Газпром” природен газ след средата на 2022 г.

Компанията беше спасена от фалит с пари на германското правителство през 2022 г., след като „Газпром” спря доставките. Това наложи купуването на газ от други доставчици на изключително високи цени от спот пазарите.

„Решението на съда дава правни основания на компанията да приключи отношенията си с „Газпром експорт”, заяви главният изпълнителен директор на „Унипер” Михаел Люис.

„Газпром” все още не е отговорил на запитванията на „Ройтерс” по темата. Присъдената компенсация е символична победа за Германия, тъй като няма вероятност сумите да потекат към сметките ка компанията, посочва агенцията.